Kako rade Slovenci – a što radimo i planiramo mi

Srijeda, 9. travnja 2014.

Utisci s Alzheimer caféa održanog 9. travnja u Zagrebu i planovima naše Udruge

Stefka-Zlobec.jpgNaš Alzheimer café je danas u Zagrebu ugostio predsjednicu Slovenske udruge za Alzheimerovu bolest, gospođu Štefaniju L. Zlobec (na slici) koja nam je predstavila rad njihove Udruge. Usporedimo li njihove aktivnosti s našima ukratko možemo kazati: sadržajno radimo isto, ali svaka udruga je ostvarila druge prednosti.

Slovenska Udruga (osn. 1997.), koja je započela s Alzheimer Caféima prije nas, danas ih održava već u 17 gradova svoje zemlje, u kojima su osnovane i njezine podružnice. Međutim, Alzheimer caféi se u Sloveniji održavaju svaka dva-tri mjeseca, a naš mjesečno. SOS telefon dostupan je našim članovima svakoga dana/cijelog dana, a njihovima samo tri puta tjedno po 2-3 sata. Za razliku od nas Slovenska udruga nema Savjetovališta, koje je našim članovima otvoreno dva dana tjedno. O svojim aktivnostima slovenska udruga obavještava javnost putem 'Spominčice', dodatka časopisu Moja žena, te svojih internetskih stranica, Facebooka i Twittera. Mi nemamo svoje tiskano glasilo, ali uz portal Udruge otvorili smo i Blog „Ne zaboravi me“ te puno širu komunikaciju na društvenim mrežama koje uz Facebook i Twitter obuhvaćaju Google Plus, LinkedIn, Slideshare i YouTube kanal. Uz to našim članovima dostupno je i više priručnika o njezi oboljelih od Alzheimerove bolesti, a redovno održavamo i specijalističke kongrese.

Slovenija je započela s izradom Nacionalnog plana za demenciju. Hrvatska Vlada je tek usvojila Strateški plan razvoja palijativne skrbi u RH za razdoblje od 2014. do 2016. godine. U tom pogledu ne kasnimo samo za Slovenijom, već i cijelom Europom.

AlzCafe-9-4-14.jpg

Odlučili smo preokrenuti te negativne trendove. Izradili smo operativni plan Udruge. Ovaj blog i poveznice na društvene mreže na kojim smo prisutni samo je dio tog plana. Za nekoliko dana smo u Pakracu i Lipiku gdje će se održati naš prvi Alzheimer café izvan Zagreba, kao i stručno savjetovanje za liječnike i ostalo medicinsko osoblje s tog područja. Dobili smo svesrdnu podršku Slavonsko-požeške županije, gradova Pakrac i Lipik, njihovih liječnika i naših kolega iz Hrvatskog društva za palijativnu medicinu HKZa i Volonterskog palijativnog koordinacijskog tima „LiPa“. Bez sumnje, uskoro ćemo izvijestiti i o osnivanju podružnice naše Udruge u tom kraju. Naši putovi vode nas dalje. Početni dogovori o održavanju Alzheimer caféa već su ostvareni u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku, Varaždinu i Krapini.

Na našu inicijativu te podršku Grada Zagreba i Ureda za zdravstvo  u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo osnovana je Koordinacija za edukaciju ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti  koja će osigurati mnogobrojne tečajeve i radionice na liječnike opće medicine (samo u Zagrebu oni će okupiti više od 300 liječnika), medicinske, patronažne te gerijatrijske sestre, socijalne radnike, ljekarnike i učenike srednjih medicinskih škola. Posebno treba istaknuti i da će u edukaciju biti uključeni i djelatnici policije kojima je ponekad, primjerice, zaista teško razumjeti dementne osobe u trenutcima kada se one izgube u vlastitom gradu.

Širimo i naše odnose s javnošću (PR). Novinarima pružamo više informacija i stalno smo im na usluzi. Potrebna nam je šira društvena svijest o prijetnjama Alzheimerove bolesti. Od nje je danas više oboljelih nego od raka. Jednom davno pobijedili smo 'neizlječivu' kugu, koleru, malariju, tuberkulozu… Znanost snažno napreduje, najnovije vijesti o otkrićima mogućih uzročnika Alzheimerove bolesti ulijevaju nadu. Ali, kako je krajem prošle godine obraćajući se Samitu G8 o demenciji kazao David Cameron, premijer Velike Britanije, sve dok Alzheimerova bolest ne postane prošlost, jednaku podršku kakvu dajemo znanosti trebamo dati i ljudima koji danas nose najveći teret ove bolesti, osobama koje brinu i njeguju one koje je zahvatila. To naša javnost treba bolje shvatiti.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)