15 godina Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

Srijeda, 7. svibnja 2014.

AlzCafe-7-5-14_01.jpg

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest danas je obilježila 15. obljetnicu svojeg djelovanja. Učinila je to na prigodnoj svečanosti tijekom Alzheimer Caféa u Gradskoj kavani u Zagrebu kojem je prisustvovalo 150 osoba. Istaknuto je kako će se naša Udruga u narednom razdoblju posebno zalagati za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv demencije, a time i Alzheimerove bolesti, o čemu već ima plan aktivnosti.

Priznanja i podršku Udruga je primila i od ministra zdravstva Rajka Ostojića, koji nam se obratio radi spriječenosti pismom, gospođe Višnje Fortune, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića te gospođe Marie Luise Benitez-Donoso Tarascón, zamjenice šefa misije u ambasadi Kraljevine Španjolske u Zagrebu, zemlje u kojoj je sustav udruga za Alzheimerovu bolest i njihovih Alzheimer Caféa vrlo razvijen.

AlzCafe-7-5-14_Mira_Dajcic.jpg

U pozdravnom govoru gospođa Mira Dajčić, potpredsjednica Udruge, istaknula je kako je tijekom proteklih godina pomoć Udruge zatražilo više tisuća članova obitelji oboljelih, kojima je naše Savjetovalište glavni oslonac. Kako bi se mogućnosti Savjetovališta proširile i na druge dijelove naše zemlje započelo se je s realizacijom širenja Alzheimer Caféa. Prvi je već održan u Pakracu, a uskoro se očekuje u Osijeku te našim drugim gradovima, istaknula je uz ostalo gospođa Mira Dajčić.

 Svecani-AlzCafe-Simic.jpgGovoreći o današnjim znanstvenim saznanjima o Alzheimerovoj bolesti  prof. dr. sc. Goran šimić, potpredsjednik Udruge, predstavio je najnovije dosege njezina praćenja i proučavanja novim načinima skeniranja mozga. Iako nemamo sve najsuvremenije uređaje ove vrste u našoj zemlji, biljege ove bolesti kojima se može pratiti njezin razvoj vrlo pomno proučavamo, kazao je prof. Šimić. U tijeku je završetak projekta Hrvatske zaklade za znanost koji će prema očekivanjima unijeti više nade u razotkrivanje ove bolesti, istaknuo je na kraju prof. Šimić koji je i voditelj ovog projekta u kojem uz njega sudjeluju i drugi istaknuti članovi naše Udruge. Više o ovom projektu možete saznati na stranicama http://alzbiotrack.hiim.hr.

Dva nadahnjujuća  govora održala su i gospoda Guillermo Nagore te Reinout F.J. Das.

Svecani-AlzCafe-Nagore.jpgGillermo Nagore, španjolski novinar koji se pridružio našoj Udruzi i kojeg naši članovi već dobro poznaju, upozorio je kako Alzheimerova bolest nije samo zdravstveni, već i vrlo ozbiljan društveni i ekonomski problem. Broj osoba koje brinu o oboljelima od ove bolesti u Hrvatskoj procjenjuje se na gotovo 300.000. Oni trebaju i podršku i poduku. Najveći teret brige o oboljelima u obitelji nose žene, koje često napuštaju svoj posao radi toga. Od produktivnih osoba postale su neproduktivne. Na tu činjenicu ne gledaju ravnodušno niti bogate ekonomije. Kako nas je gospodin Nagore podsjetio, na novinarsko pitanje koje je svojedobno bilo upućeno francuskom predsjedniku Sarkozyu,  jesu li troškovi liječenja i borbe protiv Alzheimerove bolesti visoki, on je odgovorio:  „Naravno da su visoki, ali još je skuplje ne činiti ništa“. Zato svaki dan kašnjenja u donošenju Nacionalnog plana borbe protiv ove bolesti i drugih vrsta demencije samo povećava račun koji ćemo morati platiti u budućnosti, zaključio je gospodin Nagore.

AlzCafe-7-5-14_Reinout_Das.jpgNastavljajući se na govor Guillerma Nagorea, gospodin Reinout Das, međunarodni direktor Grupe Sunstroom Energy, koja nudi našoj zemlji financiranje obnovljivih izvora energije i njihove izgradnje u kooperaciji s našom industrijom, naglasio je kako se danas u Europi i Sjevernoj Americi smatra normalnim pomaganje društva u kojem se posluje.  U našoj je zemlji Sunstroom odlučio svoj društveni doprinos iskazati putem pomaganja Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest, kao što to čini i u drugim zemljama. Jer, kako je gospodin Das naglasio, današnja zamisao suvremenog poduzetničkog poslovanja više ne može gledati na potrošače kao osobe ili institucije s kojima se odnosi uspostavljaju samo radi financijske dobiti. U situaciji kada sve vlade nastoje smanjiti izdavanja, između ostalog i za udruge kako što su i one koje brinu o Alzheimerovoj bolesti, one će se za pomoć morati sve više obraćati privatnim poduzećima. Ukoliko ona imaju razvijenu potrebu za društveno odgovornim poslovanjem, neće biti samo sretni njihovi potrošači već i društvo u cjelini -koje će za uzvrat više cijeniti takva poduzeća, zaključio je gospodin Das.

AlzCafe-7-5-14_03.jpgSvečani Alzhaimer Café, čiji posjetitelji i gosti na trenutke nisu krili emocije koje je izazvala projekcija dokumentarnog filma o obitelji koja se bori s Alzheimerovom bolešću „U tišini“ i tijekom čitanja jednog oproštajnog pisma preminulom ocu, završio je nakon objavljivanja planova Udruge s optimizmom. Projekt „Ne zaboravi me“, čiji rezultat je i ovaj blog, predstavio je tri smjera djelovanja: širenje Alzheimer Caféa i osnivanje podružnica Udruge diljem naše zemlje, aktivnije odnose s javnošću i još bolju edukaciju kako obiteljskih njegovatelja tako i svih koji sudjeluju u spletu obiteljske medicine. Poseban zadatak ovoj plana aktivnosti naše Udruge je poticaj i pomoć u donošenju Nacionalnog plana borbe protiv demencije, u kojoj Alzheimerova bolest prednjači.

Više o dosadašnjim aktivnostima Udruge i planovima možete pročitati u posebnim izdanju Biltena Udruge pripremljenom povodom naše obljetnice, a koji možete pročitati/preuzeti ovdje.Oznake: Alzheimer Café
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)