Počinje Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

Ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Logo Mjesec borbe protiv AV 2014-blog.png

Danas 1. rujna diljem svijeta nacionalne udruge za Alzheimerovu bolest počinju obilježavati mjesec borbe protiv ove još uvijek neizlječive bolesti. Pod visokom pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića ove godine se ovim aktivnostima pridružuje i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest. Niz događanja koje priprema naša nacionalna udruga i njezine podružnice diljem zemlje imaju za cilj jačanje javne svijesti o problemima koje nosi ova dugotrajna bolest od koje ne trpi samo oboljeli već i cijela njegova obitelj te otkloniti zablude o demenciji općenito. Pod zajedničkim nazivom „Kako živjeti s oboljelim od  Alzheimerove bolesti “ održat će se niz događanja koje započinju Alzheimer Caféima u Zagrebu i u Osijeku 3. rujna, a nastavljaju istoimenim događanjima u Daruvaru, u Dubrovniku, u Pakracu, u Požegi, u Rijeci, u Splitu i u Zaprešiću. Najviše aktivnosti predviđa se uoči i tijekom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna.

Najveći broj događanja održat će se u Zagrebu. Nakon spomenutog Alzheimer Caféa, koji će se uz prigodna predavanja održati u srijedu 3. rujna u Gradskoj kavani, slijedi javna rasprava o zdravstvenoj i socijalnoj problematici Alzheimerove bolesti na Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27), u ponedjeljak 15. rujna i Dani otvorenih vrata Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (Vlaška 24), od 17. do 19. rujna 2014. Završni događaji obilježavanja Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti u Zagrebu obuhvaćaju uz ostalo multimedijalnu scensku priredbu „Život s Alzheimerom“ u Maloj dvorani KD Lisinski u subotu 20. rujna, te kao i svake godine, obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti - u nedjelju 21. rujna na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kada je središtem grada predviđena i „Šetnja za sjećanje“.

Ovogodišnje obilježavanje Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj prvi puta ima nacionalno obilježje u punom smislu te riječi. Nakon  15. godina predanog volonterskog rada Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i tisuća sati razgovora s građanima iz svih krajeva naše zemlje u njezinom Savjetovalištu i putem SOS telefona kao i javnih medijskih nastupa i predavanja, sazrjela je svijest o potrebi osnivanja regionalnih udruga – podružnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. One su doprinijele da se ove godine po prvi puta Mjesec i Dan Alzheimerove bolesti obilježava diljem naše domovine. Što više, rad kako naše nacionalne tako i regionalnih udruga ove je godine dobilo značajnu podršku i uglednih pokrovitelja u našim regijama - župana i gradonačelnika na čijem području te udruge djeluju. Tako uz već tradicionalno pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, bilježimo i pokroviteljstvo Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića događanjima u Pakracu, Lipiku i Požegi zajedno s pokroviteljstvima gradonačelnika Pakraca Davora Huška i gradonačelnika Lipika Vinka Kasana, zatim pokroviteljstvo Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića događanjima u Dubrovniku te pokroviteljstvo Osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića događanjima u Osijeku.

Duboko smo uvjereni da će ova podrška našim naporima, da se što više približimo oboljelima do Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima, pomoći u destigmatizaciji demencije i ohrabrenju osobama koje primjećuju prve znakove gubitka pamćenja da o tome zatraže mišljenje liječnička. Jer, kako najnovije procjene u Europi upozoravaju, barem polovini osoba s demencijom ona nije dijagnosticirana, što znači svim oboljelima nije pružena odgovarajuća liječnička pomoć, a njihovim obiteljskim skrbnicima odgovarajući stručni savjeti i podrška.

Kako građani, tvrtke i institucije mogu sudjelovati u Svjetskom mjesecu Alzheimera?

Više je načina na koji posebice građani mogu sudjelovati u „Mjesecu Alzheimera“. Jedan je da dođu u Alzheimer Café  - otvoren je svima. Na njemu će se moći saznati više Alzheimerovoj bolesti i pomoći koju mogu imati od Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Nadalje pozvani su na obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti koje organizira njima najbliža Udruga, a u Zagrebu se mogu pridružiti i kratkoj „Šetnji za sjećanje“. Mogu i na Facebook profilu Udruge izraziti svoja mišljenja i opisati svoja iskustva s voljenim osobama o kojima brinu ili su se brinule nakon što su oboljele i počele patiti od demencije, ili naprosto na Facebooku 'lajkati' - podržati napore volontera Alzheimera Hrvatske. Najviše će svakako učiniti destigmatizacijom demencije – širenjem istinitih informacija o Alzheimerovoj bolesti.

Tvrtke čije društveno odgovorno ponašanje posebnu pažnju posvećuje podršci oboljelih od demencije i njihovim obiteljima mogu se izravno obratiti Udruzi Alzheimer Hrvatska i ponuditi odgovarajuću pomoć u obilježavanju „Mjeseca Alzheimera“ i njihovog rada općenito.

Naše zdravstvene, socijalne i obrazovne institucije mogu se obratiti Udruzi Alzheimer Hrvatska kako bi svoje programe borbe za podizanje svijesti o Alzheimerovoj bolesti tematski uskladile i zajednički ostvarile prigodne aktivnosti.

Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti je i prikladna prilika za učlanjenje i donacije neprofitnoj i volonterskoj udruzi Alzheimer Hrvatska (Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest), ili njezinim podružnicama.

Za sve dodatne informacije Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest Vam je na raspolaganju na brojevima telefona: 091/5691 660 i 091/4004 137 ili putem e-pošte.
Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)