U Osijeku održan prvi Alzheimer Café

Petak, 5. rujna 2014.

AlzCafe-Osijek-3-9-2014.jpg
Velika vijećnica Osječko-baranjske županije gotovo da je bila premala za sve koji su željeli prisustvovati prvom Alzheimer Caféu u Osijeku održanom u sklopu Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti. (Foto: Zdenko Pušić, Glas Slavonije)
 

 Osijek, 3. rujna 2014. - Prvi Alzheimer Café u Osijeku privukao je više od 100 posjetitelja koji su s veliki  zanimanjem pratili niz izlaganja i prikaza obiteljskog života s osobama koje gube sjećanje i samostalnost napretkom Alzheimerove bolesti.

Među prvima bio je prikaz slučajeva po kojima se mogu prepoznati rani znakovi Alzheimerove bolesti, koje je izložio dr. sc. prof. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Ti znaci su, kako je naglasio prof. Mimica, prvenstveno poremećaji pamćenja, govora, čitanja, pogrešne procjene, gubitak prostorne orijentacije i sl.

Nove procjene rasta oboljelih od demencije u Osjecko-baranjskoj zup.png
Broj osoba s demencijom u Osječko-baranjskoj županiji (procjene Svjetske udruge za Alzheimerovu bolest upozoravaju kako je moguće da je broj osoba s demencijom 15 posto veći nego što se do sada smatralo).
 

Uslijedili su prikazi obiteljskog života s dementnim osobama. Dokumentarni film "U tišini", o svakodnevnom životu oboljelog profesora Šljivarića i supruge koja je danonoćno brinula o njemu ganuo je do suza prisutne kako svojom dokumentarnom istinom tako i ljubavlju punom razumijevanja s kojom je bio oboljeli okružen, čak onda kada više nije razumio riječi.  

Jednako dirljiva bila je i priča Marije Lacko o patnji njezine obitelji koja je više od 10 godina gledala propadanje svoje voljene osobe. Ovih dirljivi prikazi jasno su pokazali koliko na njegovatelje utječe te ostavlja dubok i neizbrisiv trag život s osobom koja ima Alzheimerovu bolesti. To je u nastavku govoreći o svojim iskustvima Nada Altman jasno naglasila, podijelivši probleme u tri skupine: obiteljske, društvene i zdravstvene.

Kada se susretne s Alzheimerovom bolešću, obitelj nailazi na gotovo nepremostive probleme. Ona nakon dijagnoze ostaje sama u svojem domu s oboljelim – praktično bez ikakve daljnje pomoći i podrške, bez šireg znanja o samoj bolesti, njezinom tijeku i ishodima. Isprva najčešće ne zna niti kome se može obratiti za savjet.

Drugi problem je društveni. Ono kod nas nema niti jasan niti ispravan odnos prema bolestima koje izazivaju demenciju, što uzrokuje mnoštvo dodatnih problema. Primjerice, osobama s Alzheimerovom bolešću ne poništavaju se automatizmom vozačke dozvole, pa oni kada postanu vidno zaboravni, kao vozači ugrožavaju i svoj i druge živote.

Treći problem tiče se našeg zdravstva. Obiteljski liječnici često ne prepoznaju simptome Alzheimerove bolesti, pogrešno ju dijagnosticiraju pa je oboljeli i njegova obitelj osuđena na lutanje od jednog do drugog specijaliste (u njenom slučaju prošlo je 5 godina od početka bolesti do postavljanja prave dijagnoze). Na to se nadovezuje neadekvatno tretiranje bolesti pa se često događa da je bolesnik godinama bez odgovarajuće terapije - što dovodi do nekontrolirane progresije Alzheimerove bolesti,

Gradska vijećnica i specijalistica za ljudska prava Silvija Dološić, upozorila je kako je demencija, odnosno bolesti koje ju uzrokuju, jedan od najvećih problema ovog stoljeća. Iako u Osječko-baranjskoj županiji živi oko 6.000 dementnih osoba, nastavila je Dološić, Osijek ne raspolaže dovoljnim kapacitetima za njihov smještaj u domovima za starije, a palijativna skrb je u ruralnim područjima nedostupna. Na to se nadovezuje činjenica da se oboljelima od Alzheimerove bolesti ne oduzima poslovna sposobnost, a ne priznaje im se ni status osoba s invaliditetom. Radi toga, kako je naglasila i Dološić, Hrvatskoj je prijeko potrebna Nacionalna strategija za zaštitu osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, jer bi se upravo na temelju takve strategije kreirao akcijski plan za provedbu mjera zaštite, odnosno rokovi njegove provedbe.

Na kraju je istaknuta potreba redovitog održavanja Alzheimer Caféa u Osijeku, potreba da gradske i županijske strukture posvete dužnu pažnju problemima ove bolesti, odnosno žurnih odluka koje će oboljelima od Alzheimerove bolesti omogućiti bolju skrb te dovesti do otvaranja dnevnog ili poludnevnog centra za Alzheimerovu bolest, kao i nužnost osnivanja osječke podružnice Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest sa savjetovalištem za članove obitelji oboljelih.Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)