Što smo sve ostvarili tijekom Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti?

Ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Tijekom Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti naša je Udruga ostvarila mnogobrojne i raznovrsne aktivnosti u 8 gradova naše zemlje u čijim županijama živi oko 44% osoba s Alzheimerovom bolešću. Zahvaljujući medijskim odjecima tih aktivnosti oko 1,3  milijuna građana naše zemlje (starijih od 12 godina) saznalo je za humanitarne djelatnosti naše Udruge, posebice savjetodavnu pomoć koju pružamo obiteljskim skrbnicima i za naša nastojanja da borba protiv Alzheimerove bolesti postane nacionalni prioritet. Time je ostvaren osnovni cilj ove akcije, jačanje javne svijesti o problemima Alzheimerove bolesti i prepoznavanje potrebe šire društvene brige o svima na koje ona utječe – donošenja Nacionalnog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Među prvima koji su našim ciljevima iskazali javnu podršku svojim pokroviteljstvima Međunarodnog dana Alzheimerove bolesti bili su Predsjednik RH Ivo Josipović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška i gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović.

Daruvar, Dubrovnik, Lipik, Osijek, Pakrac, Požega, Zadar i Zagreb bili su žarišta aktivnosti Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest proteklog Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti održanog pod geslom „Kako živjeti s Alzheimerom“. U spomenutim gradovima aktivisti naše Udruge susreli su se s 1.500 građana pomažući im bolje razumjeti probleme demencije i Alzheimerove bolesti, podijelili više od 1.000 edukativnih brošura i letaka Udruge, održali 6 Alzheimer caféa i sudjelovali na dvije javne tribine, a tijekom tih aktivnosti održali 14 predavanja o problematici Alzheimerove bolesti.

mjesec-AB-zupanije-RH.jpg
U područjima u kojima smo bili aktivni tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti (crveno) živi u našoj zemlji 44% oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Alzheimer caféi ne održavaju se više samo u Zagrebu

Iako Alzheimer caféi nisu najmasovniji oblik komunikacije naše Udruge s građanima, oni imaju poseban značaj. Omogućuju obiteljima i njegovateljima, onima koji su cijeli dan izloženi posljedicama Alzheimerove bolesti, izravni susret sa specijalistima u ovom području i konkretne savjete kako razumjeti i pomoći dementnoj osobi. Druga važna uloga Alzheimer caféa je njihova javnost – njihovo održavanje u najviđenijim kavanama nekog grada – čime se dodatno ova bolest i njezine posljedice demistificiraju i destigmatiziraju.

AlzCafe-Osijek-3-9-2014.jpg
Alzheimer café u Osijeku - 3. rujna 2014.

Nakon prvog Alzheimer caféa u Zagrebu, održanog prije godinu dana, ova ideja počela je dobivati sve više poklonika u našoj zemlji. Gradovi Pakrac i Lipik prvi su preuzeli ovu praksu, a zatim je uslijedila 'slavonska eksplozija'. Tijekom Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti Alzheimer caféi održani su jedan za drugim u Osijeku, Požegi i Daruvaru. Na tome se ne staje, očekuje se kako će svi oni postati redoviti, a očekuje se i da će im se uskoro pridružiti i Alzheimer caféi u Dubrovniku, Varaždinu, Zadru, Zaprešiću i nekim drugim gradovima. Drugim riječima, učinci Mjeseca Alzheimerove bolesti produžuju se i na dane koji dolaze.

Zdravstveno-socijalna problematika

Tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti naša Udruga potaknula je i održavanje dva tematski značajna skupa, Javnu tribinu na temu zdravstvene i socijalne problematike Alzheimerove bolesti i Gerontološku tribinu o ranom prepoznavanju Alzheimerove bolesti u gerijatrijskih bolesnika. Ovi skupovi završeni su donošenjem dva važna zaključka: Alzheimerove bolest naš je zajednički društveni zdravstveno-socijalni problem koji treba objedinjen pristup i sustavna rješenja koja se više ne smiju odgađati, te je uz ostalo potreban hitni razvoj novih i prilagođavanje postojećih smještajnih kapaciteta za dementne osobe.

Zdravstveno i socijalna problematika Alzheimerove bolesti

U suradnji s Gradom Zagrebom – Uredom za zdravlje i Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirala je 15 rujna 2014. u Zagrebu Javnu tribinu na temu zdravstvene i socijalne problematike Alzheimerove bolesti, kojoj je prisustvovalo više od 130 predstavnika zdravstvenih i socijalnih ustanova Grada Zagreba. U raspravi koja je uslijedila nakon uvodnih izlaganja prof. dr.sc. Ninoslava Mimice, predsjednika i Mire Dajčić, potpredsjednice i voditeljice Savjetovališta za članove obitelji oboljelih naše Udruge, zauzeto je stajalište da je Alzheimerova bolest zajednički problem kako svih zdravstvenih i socijalnih struktura tako i nevladinih organizacija poput Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, odnosno zdravstveno-socijalni problem koji treba objedinjen pristup i sustavna rješenja koja se više ne smiju odgađati.

JAVNA-TRIBINA-Zdravstvena-i-socijalna-problematika-Alzheimerove-bolesti.jpg
Zagreb, 15 rujna 2014. - Javna tribina: Zdravstvena i socijalna problematika Alzheimerove bolesti

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti

Druga značajna javna tribina, a kojom su završene aktivnosti Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti, bila je Gerontološka tribina o „Ranom prepoznavanju Alzheimerove bolesti u gerijatrijskih bolesnika“, a koju u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest organizirao Zavod za javno zdravstvo u Zagrebu 30. rujna 2014. Prikladno obrađene teme koje je iznio u uvodnom predavanju prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik naše Udruge, potaknule su više od 200 prisutnih predstavnika zdravstvenih i socijalnih ustanova iz cijele Hrvatske na zajednički zaključak o potrebi što ranijeg uočavanja i dijagnosticiranja prvih znakova Alzheimerove bolesti te potrebi hitnog razvoja novih i prilagođavanja postojećih smještajnih kapaciteta za dementne osobe kako u bolnicama tako i u domovima za starije osobe.

Ovim događajima treba pribrojati i one koji su održani početkom listopada tijekom Tjedna mentalnog zdravlja u Zadarskoj županiji. U sklopu tih događanja član naše Udruge, dr. sc. Vitomir Višić, psihijatar Psihijatarske bolnice Ugljan, održao je predavanje "Alzheimerova demencija - gdje smo danas i kamo idemo sutra?", a u sklopu simpozija "Psihijatrija u zajednici" predavanje "Palijativna skrb i demencije". Dr. Višić iskoristio je Tjedan mentalnog zdravlja i za neposredni razgovor s građanima Zadra. Na improviziranom štandu koji je postavio u središtu Zadra dijelio je tiskane brošure naše Udruge, a građanima pomagao da bolje upoznaju probleme Alzheimerove bolesti i savjetovao ih o najboljim oblicima skrbi i njege koju trebaju pružati članovima svojih obitelji koji pate od demencije.

Dani otvorenih vrata Udruge

Tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti od 17. do 19. rujna 2014. održani su u Zagrebu i već uobičajeni „Dani otvorenih vrata Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest“. Mnogobrojni građani koje su privikle zanimljive teme predavanja članica naše Udruge, dr. sc. Marije Kušan Jukić o komunikaciji s osobama koje boluju od demencije i dr. sc. Paole Presečki o promjenama u ponašanju koje uzrokuje Alzheimerova bolest te projekcije dokumentarnih filmova o Alzheimerovoj bolesti, iskoristili su priliku za upoznavanje s radom naše Udruge, posebice njezinim Savjetovalištem, odnosno za savjete o različitim problemima s kojima se suočavaju brinući o osobama s Alzheimerovom bolešću.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

02-Svjetski-dan-AB-2014.jpg
Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Zagrebu na Cvejtnom trgu 21. rujna 2014.

21. rujan - Svjetski dan Alzheimerove bolesti ove je godine po prvi puta obilježen diljem naše zemlje. Uz već uobičajeno obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti na Cvjetnom trgu u Zagrebu,  ovaj dan obilježen je uz podršku naše Udruge i u Dubrovniku, Pakracu i Lipiku te Varaždinu.

Zagreb

Već tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Zagrebu pod geslom „Jesenja ruža za jesen života“ održano je na popularnom Cvjetnom trgu (Trgu Petra Preradovića). Na dva štanda Udruge njezini su aktivisti upoznavali građane s načinima na koje mogu dobiti savjete o skrbi i njezi dementnih osoba te im dijelili edukativne brošure o Alzheimerovoj bolesti.

Dubrovnik

Dubrovnik-Chapter-WAM-21-Sept-2014.jpg
Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Dubrovniku ispred palače Sponza 21. rujna 2014.

Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB), pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije i uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik, obilježila je Svjetski dan Alzheimerove bolesti ispred palače Sponza na Stradunu. Tom prilikom aktivisti DUSAB-a uspješno su promovirali i rad svojeg Savjetovališta za obiteljske skrbnike o osobama s Alzheimerovoj bolesti.

Pakrac i Lipik

U Pakracu i Lipiku, gradovima udaljenima svega nekoliko kilometara koji su 21. rujna bili povezani  „Hodom sjećanja“ od Srednje škole Pakrac do Specijalne bolnice Lipik, Svjetski dan Alzheimerove bolesti bio je obilježen i akcijom  „Jesenja ruža za jesen života“ na štandu postavljenom u centru Lipika. Na njemu su građani Pakraca mogli dobiti i edukativni materijal naše Udruge, a u dvorani „Quella“ u Lipiku priređena je projekcija igranog filma „Iris“ o engleskoj književnici Iris Murdoch koja je oboljela od Alzheimerove bolesti.

Varaždin

Ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu prigodno je obilježen Svjetski dan podjelom edukativnih brošura o Alzheimerovoj bolesti i davanjem savjeta zainteresiranim građanima kako pomoći oboljelim osobama i članovima njihovim obitelji te potrebi destigmatizacije oboljelih i obitelji.

O zanimanju koje su građani pokazali tijekom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u spomenutim gradovima najbolje govori podatak da je toga dana naše štandove posjetilo gotovo 700 građana kojima je podijeljeno više od 600 edukativnih brošura i letaka naše Udruge.

Šetnja za sjećanje

12-Svjetski-dan-AB-2014.jpg
Šetnja za sjećanje u Zagrebu nadomak sjedišta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u Vlaškoj ulici.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti iskorišten je i za jedno novo događanje: „Šetnju za sjećanje“. Riječ je o povorci građana koji s crvenim balonima u svoji rukama (crveno je zaštitna boja Svjetske udruge za Alzheimerovu bolest) privlače pozornost javnosti, a svojom brojnošću upozoravaju na potrebu destigmatizacije ove bolesti i nužnost donošenja nacionalnih programa borbe protiv nje.

Na Dan Alzheimerove bolesti „Šetnju za sjećanje“ organizirao je od Pakraca do Lipika i Palijativni tim „LiPa“ koji u svijem kraju već praktično djeluje kao naša podružnica.

Pakrac-Lipik.jpg
Aktivisti Lipe u Lipiku nakon završetka Šetnje za sjećanje

Svjetski dan Alzheimerove bolesti i njegove šetnje mnogi će zapamtiti i po tisuću crvenih balona koji su na kraju događanja letjeli nebom iznad Hrvatske.

Život s Alzheimerom

Najupečatljiviji završni događaj “Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti“ ostvaren je u Maloj dvorani KD Lisinski u subotu 27. rujna 2014. Bila je to izvrsno posjećena multimedijalna predstava „Život s Alzheimerom“ koju su kreirali članovi naše Udruge (Danijel Lacko, Tomislav Huić, Tajana Dajčić i Marija Lacko), a u kojoj su sudjelovali naši poznati glumci i glazbenici: Helena Buljan, Doris Šarić Kukuljica, Rene Medvešek, Urša Raukar, Kristina Anđelka Đopar i Stanislav Kovačić.

Lisinski_29-9-14_Raukar_Kukuljica_Buljan.jpg
Detalj s predstave u KD Lisinski 27. rujna 2014.

Vješto režirana predstava koja je kombinacijom vrsnih glumačkih nastupa, glazbenih izvedbi i video projekcija izrazila osjećaje svih nedaća, strepnji i bojazni koje pobuđuje 'Život s Alzheimerom', iskoristila je stanku svojeg dramskog programa za pozdravne govore.  

Tom prilikom je predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prof. dr. sc. Ninoslav Mimica naglasio je uz ostalo širinu napora koja naša Udruga čini prema destigmatizaciji ove bolesti koja poprima dramatične razmjere i u pomaganju danas već tisući njezinih članova da bolje njeguju i sačuvaju dostojanstvo članova svojih obitelji zahvaćenih Alzheimerovom bolešću, kao i najvažnijim zadacima Udruge u budućem razdoblju.

Podrška Grada Zagreba

Izaslanica gradonačelnika Garda Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, prof. Mirna Šitum izrazila je zadovoljstvo sa suradnjom koju Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo ostvaruje već niz godina s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolesti. Naglasila je kako vjeruje da su napori koje HUAB čini na prepoznavanju bolesti i pomoći obiteljima koji nose njezin najveći teret doprinijeti razvoju i primjeni mogućih oblika prevencije Alzheimerove bolesti i zaustavljanja njezine sve češće pojave. Zato je, nadajući se kako se dramatične prognoze povećanja oboljelih od ove bolesti neće obistiniti, poželjela našoj Udruzi da i sve svoje buduće ciljeve uspješno privede kraju, u čemu će i nadalje imati svesrdnu podršku Grada Zagreba i njegova Ureda za zdravstvo.

Podrška Predsjednika RH

Vesna_Skulic.jpg

Prenoseći pozdrave Predsjednika RH Ive Josipovića, Vesna Škuljić (na slici lijevo) - njegova izaslanica i povjerenica za osobe s invaliditetom - pod dojmom dramskog prikaza 'života s Alzheimerom, ali i vlastitih iskustava, dirljivim je riječima prizvala doživljaje osamljenosti obitelji koje brinu o svojim najmilijima u takvim situacijama. Zato je naglasila potrebu da se naša društvena zajednica odgovarajuće organizira kako bi mogla pružiti bolju podršku oboljelima.

Ta društvena podrška mora obuhvaćati i obitelji oboljelih i organizacije koje im u tim teškim trenucima pomažu, ali i osigurati obiteljskim skrbnicima više slobodnog vremena - rasteretiti njihove radne obveze i obiteljski život. Samo tako možemo, pomažući oboljelima i njihovim obiteljima, pomoći i našoj cijeloj zajednici, zaključila je Škulić.

MD-KD-Lisinski.jpg

 

Publicitet

Najnoviji podaci o zloslutnim prognozama razvija Alzheimerove bolesti u svijetu, a time i kod nas, koje naša Udruga objavila, raznovrsnost aktivnosti i širina tema o kojima su čelnici naše Udruge govorili tijekom Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti privukli su veliku medijsku pozornost. Gotovo svi nacionalni mediji objavili su prikaze naših aktivnosti, isječke iz života pojedinih obitelji koje se nose s problemima Alzheimerove bolesti ili razgovore s predstavnicima kako naše krovne Udruge tako i predstavnicima sličnih regionalnih udruga. Procjenjuje se da su medijske informacije o Mjesecu Alzheimerove bolesti dosegle oko 1,3 milijuna građana diljem naše zemlje (starijih od 12 godina).

medijki-odjeci-Mjeseca-AB.jpg

Većinu snimaka RTV emisija možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Naši internetski mediji

Izrazito  visok porast posjećenosti zabilježili smo i na našim internetskim portalima i profilima društvenih mreža. Portal alzheimer.hr zabilježio je u rujnu porast posjeta (u odnosu na prethodno razdoblje) od 79%, a blog.alzheimer.hr čak od 422%. Značajno su porasli i posjeti našim profilima na društvenim mrežama (između 330 i 550%). Naši internetski mediji tako su u rujnu zabilježili ukupan broj od nešto više od 4.600 posjeta pri čemu su njihovi sadržaji bili eksponirani gotovo 18.000 puta. Tako je primjerice YouTube kanal Udruge zabilježio 20.000 minuta prikazivanja naših video sadržaja, a Facebook profil Udruge gotovo 4.000 prenesenih sadržaja o našim aktivnostima tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti.

Susreti s građanima

Alzheimer caféi, Dani otvorenih vrata naše Udruge, javne prezentacije tijekom Dana Alzheimerove bolesti i javne tribine te druga predavanja (ukupno 14 predavanja) i priredbe koje su održane tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti omogućila su nam izravne susrete s više od 1.500 građana kojima je podijeljeno više od 1.000 naših edukativnih brošura.

03-Svjetski-dan-AB-2014.jpg

Tome treba dodati i mnogobrojne telefonske razgovore i e-poštu kojima smo intenzivno komunicirali tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti, u kojima smo primali bezrezervnu podršku i pohvale naših građana.

Zaključak

Ciljevi i zadaci koje je postavila naša Udruga u godini u kojoj slavi svoju 15. obljetnicu, posebice jačanja javne svijesti o problemima Alzheimerove bolesti i razumijevanja potrebe donošenja Nacionalnog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti, ostvareni su u najvećoj mjeri. Zaključujemo to prema publicitetu koji je naša Udruga postigla tijekom Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti, povećanom zanimanju građana za naš rad te podršci koju su nam prenijeli naši pokrovitelji, Predsjednik RH te župani i gradonačelnici u područjima u kojima smo bili aktivni, nama srodne udruge te mnogi naši ugledni zdravstveni i socijalni djelatnici.

Ovaj uspjeh nas i obvezuje. Zahvaljujući pojačanim aktivnostima naše članstvo se ove godine udvostručilo. Ne smijemo smetnuti s uma da naših tisuću članova predstavlja zapravo i oko tri tisuće članova njihovih obitelji. Oni, jednako kao i institucije koje su nam bile pokrovitelji i koje nam obećavaju i podršku u budućnosti, očekuju od nas još šire društveno zalaganje i još veću pomoć obiteljskim skrbnicima. S iznimno oskudnim prihodima kojima u ovom trenutku raspolaže naša Udruga to neće biti lako ostvariti.

-------------------------------------------------------------------------------

Prilog:  Mjesec Alzheimerove bolesti 2014. u brojevima

Alzheimer café: Održano je 6  Alzheimer caféa (Zagreb, Osijek, Daruvar, Požega, Pakrac/Lipik)

Javne prezentacije: 5 gradova obilježilo je Dan Alzheimerove bolesti (Zagreb, Varaždin, Dubrovnik, Pakrac/Lipik), a jedna je održana u Zadru početkom listopada.

Šetnja za sjećanje: Održana su 2 Hoda sjećanja (Zagreb i Pakrac – Lipik)

Javne tribine: Održane su dvije javne tribine

Predavanja: Održano je 16 predavanja koje je saslušalo oko 700 osoba

Tiskani materijali: Građanima je podijeljeno 1.000 edukativnih brošura i letaka

Kontakti s građanima: 1.500 izravnih susreta s građanima

Vlastiti mediji (u odnosu na kolovoz).

Portal Udruge: posjećenost portala porasla je tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti 79%; Ukupan broj posjeta portalu: 2.698 (od toga iz Zagreba 60%). Broj posječenih stranica na portalu: 8.320.

Blog Udruge: posjećenost bloga porasla je tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti 422%; Ukupan broj posjeta blogu: 1.137  (od toga iz Zagreba 64%). Broj posječenih stranica bloga: 2.508.

Facebook: broj izravnih posjeta profilu Udruge u rujnu 180; Organski doseg (postotni rast prenijetih sadržaja na druge profile) viši za 594%. Broj prenijetih sadržaja: 3.950.

YouTube kanal Udruge: Posjećenost 350. Ukupno vrijeme projekcija: 20.000 minuta. Rast projekcija najzanimljivijih sadržaja: 330%.

Linkedin: broj posjeta: 110.

Twitter: broj pretplaćenih osoba/institucija: 163 x 15 tweetova = 2.445 poruka.

Priredba u KD Lisinski: 250 posjetitelja.

Mediji javnog priopćavanja: RTV, tisak, vodeći internetski portali

Televizija: HTV, Mreža TV, Nova TV, Jabuka TV, Slavonska TV, TV Osijek; Radio: Otvoreni radio, Radio Sljeme, Soundset radio, Radio Osijek, Radio Đakovo, Radio Požega, Radio Daruvar, Radio Dubrovnik, Radio Marija, Hrvatski katolički radio; Tisak: 24 sata i Jutarnji list; Internetski info-portali: indeks.hr, osijek.hr, zagreb.hr, danas.hr, dubovnikNet.hr, dubrovačkidnevnik.hr, portal034.hr…

Uključen je doseg samo sadržaja poput cjelovitih članaka i razgovora – dakle bez vijesti koje šturo najavljuju Mjeseca Alzheimerove bolesti i njegove pojedine događaje.

Procjena neto dosega javnih medija - ciljne skupine starijih od 12 godina: 33% (1.254.000 osoba).

Procjena ukupnog broja ostvarenih komunikacija o Mjesecu Alzheimerove bolesti putem svih medija:

Javni mediji

1.254.000

Vlastiti mediji

17.638

Osobni kontakti

1.500

Tiskana sredstva

1.000

 Sveukupno

1.274.138

Gornji broj predstavlja osobe za koje se procjenjuje da su stvarno primile informacije o našoj Udruzi. Procjena broja osoba koje su teoretski bile u mogućnosti primiti naše poruke je viša: oko 50% stanovništva RH, odnosno 1.900.000 osoba starijih od 12 godina (prema metodi OTS/AIR - Oportunity to see / Avarege readership).Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)