Jedan drugačiji Alzheimer Café

Nedjelja, 16. studenoga 2014.

ALzCafe-12-11-2014-1.jpg

mr. sc. Morana Ivičić (lijevo) u razgovoru s članicom naše udruge, Ljerkom Pavković, predsjednicom "LIPE" i Tajanom Dajčić, tajnicom naše Udruge

 

U ugodnom okruženju Gradske kavane u Zagrebu 12. studenog 2014. održan je jedan malo drugačiji Alzheimer Café. Umjesto uobičajenih predavanja ovaj susret s ponudio je našim članovima i građanima Zagreba neposredan razgovor s mr. sc. Moranom Ivičić, specijalistom neurologom, članicom liječničkog tima naše Udruge. Takav oblik pristupa pokazao je sve svoje prednosti, jer mnoga pitanja koja imaju obiteljski skrbnici toliko su specifična, a često i osobna. Razumljivo je da se radi toga rijetko kada izgovaraju pred većim skupovima. Osim toga pojedinačni razgovori koji je dr. Ivčić vodila omogućili su vrlo konkretne odgovore i savjete. Upravo onakve kakve naši članovi dobivaju u Savjetovalištu Udruge. To je bilo ugodno iskustvo za sve one koji su naš Alzheimer Café posjetili prvi puta i koji još ne poznaju dobrobiti članstva u našoj Udruzi.

Druga korist ovakvog oblika komunikacije pokazala se u neposrednom razgovoru s patronažnim sestrama iz Doma zdravlja Centar te socijalnim radnicama iz Domova Sv. Josip iz Zagreba i Caritasovog doma u Vrbovcu. Naime na Alzheimer Caféima koji predavanjima populariziraju nove uvide u ovu bolest i načine njege oboljelih, profesionalni njegovatelji se suzdržavaju od stručnih pitanja kako ne bi time raspravu odveli od tema specifičnih obiteljskim njegovateljima.

Ovo naše novo iskustvo svakako će utjecati na buduću koncepciju održavanja Alzheimer Caféa, odnosno zahtijevati da u budućnosti organiziramo puno više ovakvih susreta.

Ovom Alzheimer Caféu su se kao i uvijek odazvale i naše kolege iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andija Štampar" kao i predstavnica naše partnerske udruge "Palijativnog tima LiPa", gđa. Ljerka Pavković.

ALzCafe-12-11-2014-2.jpgOznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)