„Kalkulator života“ - kako živjeti 10 g. duže

Petak, 28. studenoga 2014.

Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti kojeg smo obilježili rujna ove godine uz ostalo naglašavao je utjecaj zdravih životnih navika na smanjenje opasnosti od razvoja Alzheimerove bolesti. Međutim, iako znamo za te dobrobiti malo si tko od nas može predočiti što nam one konkretno mogu pružiti. Nedavno završeno istraživanje Sveučilišta u Zurichu pruža nam odgovore upravo na ta pitanja. Ono je pokazalo je da se i u sedamdesetima možemo nadati dužem životu jednako kao i šezdesetogodišnjaci – uz ispravan način života. Drugim riječima, umirovljenici s zdravim načinom života mogu poživjeti desetak godina duže od onih deset godina mlađih koji puše i uživaju alkohol.

Istraživanje je pokazalo i kako način života nema većeg utjecaja na stopu smrtnosti onih koji imaju između 45 i 55 godina, ali da zato snažno utječe na one koji imaju 65 i više godina.

Rezultati dobiveni praćenjem više od 16.000 ispitanika pokazali su kako muškarac u 75-tima koji puši, redovito konzumira alkohol i koji je fizički neaktivan te jede jako malo voća ima samo 35 posto šansi da poživi još deset godina. Istovremeno, muškarci istih godina koji ne puše, koji su fizički aktivni, često jedu voće i umjereno ili uopće ne konzumiraju alkohol imaju 67 posto veće šanse za život sljedećih 10 godina – jednako kao i deset godina mlađi s lošim životnim navikama.  Među ženama, 75-to godišnjakinje sa zdravim načinima života imaju 74 posto šansi živjeti sljedećih deset godina.

Kakve su nam šanse

Kalkulator napravljen u Sveučilištu u Zurichu omogućuje muškarcima i ženama u dobi između 65 i 75 godina procjenu svojih šansi za život u sljedećih deset godina – u ovisnosti od četiri ključna čimbenika: pušenja, fizičke aktivnosti, konzumacije alkohola i voća.

Kalkulator.jpg

Najkasnije u šezdesetima morate početi živjeti zdravo

Istraživanje je ispitalo i šanse dužeg života za osobe od 65 godina. Tako žene u dobi od 65 godina s najzdravijim načinima života imaju čak 90 posto šansi poživjeti sljedećih deset godina, a one koje ne njeguju svije zdravlje samo 77 posto. Šanse za život tijekom sljedećih deset godina kod muškarca od 65 godina prostiru se između 67 i 86 posto, ovisno od njegovih navika.

Konzumacija alkohola kod žena smatra se visokom ako one piju primjerice najmanje dvije čaše vina dnevno (1,75 dcl), a kod muškaraca ako oni piju najmanje četiri čaše nekog alkoholnog pića dnevno (otprilike litru piva).

Pušenje ima najveći utjecaj na očekivanu dužinu života, povećavajući rizik od prerane smrti za 57 posto. Ostala tri čimbenika – alkohol, prehrana i fizička aktivnost – svaka za sebe povećavaju rizik smrti za 15 posto.

Kako naglašava voditeljica istraživanja Eva Martin-Diener iz Instituta za društveni i preventivnu medicinu Sveučilišta u Zurichu: “Utjecaj svakog pojedinačnog čimbenika na dužinu života pojedinca je relativno visok. Zato Vam zdrav način života može pomoći da ostanete 10 godina mlađi.”

Općenito, spomenuto istraživanje je utvrdilo kako starije osobe s nezdravim životnim navikama imaju dva i pol puta veću šansu umrijeti u sljedećih deset godina.

Kalkulator života i Alzheimer

Iako spomenuto istraživanje nije obuhvatilo izravne utjecaje zdravih načina života na mogućnosti razvoja Alzheimerove bolesti, ili usporavanja njezina razvoja, druga nas istraživanja upozoravaju na snažnu povezanost Alzheimerove bolesti i naših načina života. Zato se tih zdravih navika trebaju pridržavati i svi oni koji žele sačuvati svoje mentalno zdravlje što je to duže moguće.

Adaptirano prema članku objavljenom u The Telegraphu: Lifestyle calculator reveals how to live 10 years longer.Oznake: Zdrava prehrana
Kategorija: Novosti