Hrvatska na Prvoj ministarskoj konferenciji o globalnoj akciji protiv demencije

Nedjelja, 15. ožujka 2015.

who-prva-konf-o-demenciji.jpg16. i 17. ožujka Svjetska zdravstvena organizacija domaćin je Ministarske konferencije o globalnog akciji protiv demencije. Ministri sa svih strana svijeta, stručnjaci iz istraživačkih centara, klinika i nevladinih udruga okupljaju se kako bi na sastanku u Ženevu raspravili globalne probleme demencije. Po prvi puta na jednom takvom skupu sudjeluje i Hrvatska, koju će kako saznajemo zastupati zamjenik ministra zdravlja.

Cilj ove konferencije je:

  • Upozoriti na zdravstvena i socio-ekonomska opterećenja koje stvara demencija;
  • Ohrabriti vlade diljem svijeta kako bi poduzele sve moguće mjere koje mogu spriječiti pojave demencije i unaprijediti brigu o dementnim osobama i obiteljima koje skrbe za njih;
  • Raspraviti važnost praćenja brige o demenciji i nazora njezina razvoja
  • Istaknuti potrebu većeg ulaganja u istraživanja uzročnika demencije i mogućih načina njezina liječenja;
  • Razmotriti prethodne globalne aktivnosti (od 2011. do 2014.), te utvrditi mogućnosti potpore budućih konkretnih akcija.

Kako se očekuje, ova Konferencija trebala bi:

  • Dodatno osnažiti svijest o potrebama veće javno-zdravstvene brige o demenciji;  
  • Doprinijeti boljem razumijevanju uloge i odgovornosti nacionalnih vlada u borbi protiv demencije i podrške svima koji s njom žive;
  • Usuglasiti platformu koja će definirati potrebu koordiniranih globalnih i nacionalnih akcija borbe protiv demencije.

Prvi dan konferencije bit će posvećen istraživanju, regulaciji lijekova i ljudskih prava vezanih uz probleme koje uzrokuje demencija. Tijekom drugog dana konferencije ministri će raspravljati o načinima promaknuća brige o demenciji.

U trenutcima kada procjenjujemo da će se do 2030. udvostručiti, a do 2050. utrostručiti broj dementnih osoba, ovakvi poticaji Svjetske zdravstvene organizacije su itekako opravdani. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest stalno upozorava kako nadležne institucije tako i javnost o problemima demencije u našoj zemlji od koje kako procjenjuje ove godine u nas pati već više od 85.000 ljudi, o kojima besplatno brine oko 250.000 članova njihovih obitelji i za što oni iz svojih sredstava godišnje izdvajaju oko 1,7 milijardi kuna.

Uz stalnu stručnu potporu i savjete obiteljima s oboljelima od Alzheimerove bolesti, edukaciju profesionalnih njegovatelja i obiteljskih liječnika o demenciji Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest aktivno sudjeluje u i izradi našeg Nacionalnog programa borbe protiv Alzheimerove bolesti, kojemu će se zacijelo posvetiti joj veća pažnja nakon ove Ministarske konferencije.  

Tijek Ministarske konferencije možete pratiti i uživo: webcastKategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)