Ministarska konferencija o demenciji poziva na globalnu akciju

Srijeda, 18. ožujka 2015.

Dr. Margaret Chan.jpg

Generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Dr. Margaret Chan u završnim riječima Konferencije naglasila je: „Demencija svijet preplavljuje poput plimnog vala. Potrebne su značajnije investicije u istraživanja i razvoj odgovarajućih lijekova, ali moramo poboljšati i kvalitetu života osoba koje žive s demencijom i podršku njihovim skrbnicima."

Međunarodna organizacija za Alzheimerovu bolest (ADI), a time i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest koja je njezin punopravni član, pozdravljaju rezultate Prve ministarske konferencije o demenciji Svjetske zdravstvene organizacije. 80 zemalja svijeta pridružilo se globalnom pozivu na akciju protiv demencije, što je do sada najznačajniji izraz takvog opredjeljenja. Predstavnik naše zemlje na ovoj konferenciji bio je zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik.

Prva ministarska konferencija o demenciji, održana u Ženevi 16. i 17. ožujka 2015. najveći je skup održan na tako visokoj razini do sada, a koji je prepoznao širinu problema Alzheimerove i drugih bolesti koje uzrokuju demenciju. ADI je aktivno sudjelovao u radu ove konferencije koja je još više naglasila zaključke skupne G7 o demenciji, posebice potrebe veće brige, skrbi i njege o dementnim osobama, jačanja svijesti o posljedicama demencije, ljudskih prava i dijeljenja najboljih iskustava. U tom okviru mnogobrojni predstavnici ADI-a sudjelovali su u raspravama na ovoj konferenciji i predsjedavali njezinim različitim radnim tijelima.

prim_marijan_cesarik_na_ministarskoj_konferenciji_o_demenciji.pngSudjelujući na panel raspravi o jačanju svijesti o demenciji, zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik istaknuo je kako zdravstveni sektor ima ključnu ulogu u promicanju razumijevanja ekonomskog i društvenog tereta demencije. Pritom je vrlo važna poticajna okolina koja promiče aktivan način života u fizičkom, psihičkom i društvenom smislu.

 „Demencija još uvijek nosi određenu stigmu, stoga značajni napori trebaju biti usmjereni destigmatizaciji ove bolesti“, naglasio je prim. Cesarik i dodao kako je potrebno uložiti dodatne napore u cilju podizanja razine osviještenosti građana i zdravstvenih radnika te pružiti stručnu pomoć oboljelima kao i onima koji o njima skrbe kroz razne oblike savjetovanja. Zdravstveni sektor, sustav socijalne skrbi, kao i vlade u suradnji s nevladinim sektorom, imaju ključnu ulogu i odgovornost u prevenciji demencije, skrbi o oboljelima i socijalnom uključivanju osoba koje pate od demencije kao i njihovim obiteljima“, dodao je prim. Cesarik.

Nakon dvodnevnog rada sudionici ove konferencije uputili su poziv na hitnu akciju kako bi demencija postala globalni zdravstveni prioritet i odredila smjernice pojedinačnih aktivnosti. Marc Wortmann, izvršni direktor Međunarodne organizacije za Alzheimerovu bolest (Alzheimer’s Disease International - ADI), komentirao je ovaj poziv sljedećim riječima:

Marc-Wortmann.png“Moramo povećati napore na istraživanju ali trebamo prepoznati i ulogu nevladinih organizacija koje su ključni zagovornici unapređenja skrbi o dementnim osobama i politikama koje to podržavaju. Jedini put koji je pred nama je onaj putem koordinirane globalne akcije. ADI je spreman na tijesnu suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, OECD-om i nacionalnim vladama radi stvaranja platformi koordiniranih globalnih i nacionalnih akcija“.

Na kraju Ministarske konferencije o demenciji ADI je usuglasio izjavu više od 40 nevladinih organizacija, uključujući i Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest, koja predlaže sljedeće smjernice budućih ključnih aktivnosti:

  1. Osigurati da dementne osobe i njihove obitelji postanu središte svih zdravstvenih politika;
  2. Poduzeti i ostvariti aktivnosti potrebne za identifikaciju liječenja ili terapija koje mogu modificirati demenciju do godine 2025., kao što je skupina G7 definirala na svojem samitu u prosincu 2013. godine, te značajno povećati iznos izdvajanja sredstava za istraživanje demencije. Predlažemo da svaka zemlja poveća svoj javni istraživački proračun za 1% iznosa koji ona troši na skrb o dementnim osobama;
  3. Povećati napore u drugim područjima istraživanja, poglavito istraživanja učinkovitih modela skrbi, prevencije, učestalosti i smrtnosti, sprječavanja i smanjenja rizika na usporedivoj razini, te boljeg prevođenja rezultata istraživanja u praksi;
  4. Prepoznati vrijednosti organizacija civilnog društva, uključujući udruga za Alzheimerovu bolest i zaklada za istraživanja Alzheimerove bolesti koje su glavni zagovornici poboljšanja skrbi o dementnim osobama i inicijatori politika koje tome trebaju dati podršku – što uključuje njihovu ulogu u skrbi za ljude koji žive s demencijom;
  5. Stvaranje i utemeljenje smjerova djelovanja na suzbijanju demencije u zemljama s nižim i srednjim prihodima kao i razvoja njihovih programa jačanja svijesti o demenciji te unaprijeđenija njihovih zdravstvenih sustava;
  6. Omogućiti daljnju suradnju na razmjeni najboljih praksi o skrbi o dementnim osobama kao i stvaranja demenciji prijateljskih zajednica;
  7. Učiniti prioritetnim smanjenje rizika od demencije i povezati sve aktivnosti na tom području, uključujući i one koje Svjetska zdravstvena organizacija veže uz ostale nezarazne bolesti.

un.png

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest duboko vjeruje da će zaključci Prve ministarske konferencije o demenciji doprinijeti bržem prepoznavanju širine problema koju demencija stvara u našoj zemlji i teškoća koje imaju obiteljski skrbnici svojih dementnih članova i da će na taj način biti ubrzan proces usvajanja našeg Nacionalnog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti u oblikovanju kojeg naša Udruga aktivno sudjeluje.Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)