'Alzheimer' nije jedina opasnost

Subota, 7. studenoga 2015.

Mozdani-udar.jpg

Međunarodna federacija udruga za Alzheimerovu bolest (Alzheimerova Decease International), koje je i naša Udruga član, udružila je snage sa Svjetskom organizacijom za moždani i srčani udar (WSO) i na Svjetski dan moždanog i srčanog udara (29.10.2015.) izdala zajednički proglas pozivajući na hitnu akciju kako bi se smanjio rizik od moždanog udara, posebice vaskularne demencije, drugog najčešćeg tipa demencije.

U proglasu se ističe utjecaj moždanog udara i demencije u svijetu, koje su posebno izražene u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje incidencija moždanog udara sve više raste. Globalne procjene upozoravaju da će jedna od šest osoba diljem svijeta doživjeti moždani udar. Kod 20% od njih razviti će se demencija u roku od sljedećih šest mjeseci.

Moždani udar i demencija dijele mnoge čimbenika rizika, uključujući visoki krvni tlak, dijabetes, pušenje i prekomjernu tjelesnu težinu. U proglasu se poziva na hitnu globalnu akciju pomoći ljudima koji žive s moždanim udarom i demencijom pružanjem odgovarajuće skrbi i formiranja transdisciplinarnih timova za rehabilitaciju od moždanog udara.

Marc Wortmann, izvršni direktor ADI-a istaknuo je : "Sve veća učestalost moždanog udara i demencije u zemljama s niskim i srednjim dohotkom vrlo je zabrinjavajuća. Kao i demencija, moždani udar često rezultira dugoročnom invalidnosti koja utječe na sve aspekte svakodnevnog života. Bitno je da stvaramo svijet u kojem će ljudi s moždanim udarom i demencijom i njihovi skrbnici biti podržani na odgovarajući način i u kojem će javnost biti bolje upoznata s načinima mogućeg smanjenja opasnosti od moždanog udara i demencije."

Edukal-na-vrijeme.jpg

Vaskularna demencija

Vaskularna demencija javlja se kao posljedica oštećenja krvnih žila i smanjene opskrbe mozga kisikom, a čini 20% -30% svih slučajeva demencije. Vaskularna demencija i Alzheimerova bolest često se javljaju zajedno.

Simptomi vaskularne demencije

  • Smanjenje kognitivnih funkcija u pravilu ima jasan datum početka, a simptomi imaju tendenciju pogoršanja nakon svakog ponovnog udara.
  • Može uzrokovati tešku depresiju, promjene raspoloženja i epilepsiju.
  • Neki dijelovi mozga mogu biti zahvaćeni više od ostalih. Zato neke mentalne sposobnosti mogu ostati relativno nepromijenjene.


Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)