Pogled na 2015.

Ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Cijenjeni članovi i prijatelji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest,

Prenoseći Vam prigodne čestitke koristimo priliku zahvaliti se na donacijama, riječima podrške i savjetima kako unaprijediti naše djelovanje i svakako iznimnom odzivu na Prvoj edukativnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti.

Godina koju ostavljamo iza sebe obilježena je nizom značajnih domaćih i svjetskih događanja koja ulijevaju više nade u otkrivanje djelotvornijih načina liječenja Alzheimerove bolesti, osnivanja demenciji prijateljskih zajednica i javno zdravstvenih politika koje će posvetiti dužnu pažnju ne samo osobama s demencijom već i njihovim obiteljskih skrbnicima.

Globalna povelja o demenciji

Edukal2015-Povelja.jpg

Gradonačelnik Bandić s Mirom Dajčić, dopredsjednicom i prof. dr. sc. Ninoslavom Mimicom predsjednikom HUAB-a nakon potpisivanja Globalne povelje o demenciji na EdukAlu 2015.
 

Na 29. Međunarodnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti, održanoj od 1. do 4. travnja 2014. u Portoriku, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest zajedno s drugim punopravnim članicama Svjetske federacije nacionalnih udruga za borbu protiv Alzheimerove bolesti usvojila je Globalnu povelju o demenciji, koja je objavljena u Glasniku Svjetske federacije za Alzheimerovu bolest siječnja ove godine. Ovu povelju, koja se bori za prava osoba s demencijom i njihovih obiteljskih skrbnika, na početku nedavno završene Prve edukativne konferencije o Alzheimerovoj bolesti EdukAl 2015 prihvatio je Grad Zagreba kao osnovu daljnjeg usavršavanja svojih javnozdravstvenih politika u sklopu smjernica europskog i svjetskog projekta Zdravi grad radi razvoja Grada Zagreba kao demenciji prijateljske zajednice.

EdukAl 2015

Edukal2015-Mimica-poz-govor.jpg

Svoje ovogodišnje aktivnosti naša je Udruga zaključila na spomenutoj konferenciji Edukal 2015 koja je okupila više od 250 sudionika različitih medicinskih i društvenih zanimanja. Visoko ocjenjujući njezine vrijednosti oni su zaključili kako se ova konferencija treba održavati svake godine. Smatraju su da je njezin multidisciplinarni pristup upravo onakav kakav nam nedostaje te da se u budućnosti njezin edukativni program  treba još više usmjeriti prema praksi ranog otkrivanja i liječenja Alzheimerove bolesti, načinima njege i osobne skrbi te društvenoj brizi o osobama s demencijom. O pojedinačnim zaključcima ove konferencije uskoro ćemo Vas šire izvijestiti.

Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti

Dan-AB-2015.jpg

Ove godine smo po drugi puta obilježili Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti i time još jednom proširili naše javne aktivnosti prema destigmatizaciji demencije. Održali smo i niz prigodnih predavanja, javnih tribina i Alzheimer Caféa. Uz već poznata događanja u Zagrebu svakako treba istaknuti aktivnosti naših podružnica.

Dubrovački DUSAB se preselio u nove prikladnije prostorije koje će njegovim volonterima pomoći u realizaciji ciljeva njihovog mobilnog palijativnog tima i uspostavljanja dnevnog boravka za bolesnike Alzheimerove bolesti i ostalih demencija.

Osječka udruga Memorija održala je svoj prvi Alzheimer Café i najavila svoje planove na obrazovanju i informiranju građana o njihovim pravima i slobodama, pružanju emocionalne i psihološke podrške skrbnicima i oboljelima od Alzheimerove bolesti, kao i uspostavljanja različitih oblika skrbi za osove s demencijom i njihove obiteljske skrbnike.

Palijativni tim LiPa (Lipa – Pakrac) pokazao je i tijekom Mjeseca Alzheimerove bolesti svoju vrlo aktivnu angažiranost. Osim u Pakracu i Lipiku bili su aktivni i u Požegi gdje su održali edukativnu akciju “Jesenja ruža za jesen života”. Bila je to i prilika da Palijativni tim LiPa promovira svoja nastojanja u stvaranju registra „Ambasadora dobročinstva“ među učeničkom populacijom u zdravstvu radi njihovog aktivnog uključivanja u rad tima, te senzibilizacije stručne i šire javnosti usmjerene prema promicanju vrijednosti palijativne skrbi.

Alzheimer Caféi

AC-u-Bulldog-Pubu-20-9-2015.jpg

Alzheimer Caféi, okupljališta građana u cilju informiranja o Alzheimerovoj bolesti i demenciji, proširili su se našim zemljom. Uz pomoć naše Udruge održani su ove godine po prvi puta u Požegi, u Poreču i u Rijeci. Uz njih održani su i u sredinama koje su omogućile izravniji dodir s oboljelima, poput onog u Zagrebu u Domu Sv. Josip. Posebno su bili zanimljivi zagrebački Alzheimer Caféi na kojima je predstavljena knjiga prof. dr. sc. Velka Đorđevića „Ludolog među umjetnicima“ i onaj uoči Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u zagrebačkom Booldog Pubu na kojem su predstavljene pjesme Marike Šafran Berberović.

Dani otvorenih vrata

Tjedan-mozga-2015.jpg

Obilježavajući Dane hrvatskih udruga, Tjedan mozga i Mjeseca Alzheimerove bolesti naša je Udruga širom otvorila svoja vrata i priredila niz zanimljivih predavanja kojima je prisustvovala više od 300 građana.

Smotra udruga

Na smotri udruga na zagrebačkom Zrinjevcu aktivisti naše Udruge razgovarali su s građanima i uručivali im brošure koje detaljnije govore o našem radu i borbi protiv Alzheimerove bolesti te im pružali informacije o načinu učlanjivanja, a na prigodnom Alzheimer Caféu građani su pobliže upoznati s radom našeg Savjetovališta, Grupe za samopomoć i specijalističkim konzultacijama.

Osuvremenili smo Statut Udruge

Skupstina_huaba_2015.jpg

Trenutak usvajanja novog Stauta na Skupštini Udruge u svibnju 2015.
 

Slijedom usuglašavanja s EU praksom i našim novim propisima na Izbornoj skupštini Udruge krajem svibnja prihvatili smo novi Statut i izabrali novo rukovodstvo. Upravni odbor je proširen, za predsjednika je ponovno izabran prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, a za dopredsjednike gđa. Mira Dajčić i g. Tomislav Huić. No najznačajnije je što nam novi Statut omogućuje šire djelovanje i samofinanciranje. To smo odmah iskoristili i organizirali prije spomenuti EdukAL i tako osigurali dio sredstava za naše redovite troškove u idućoj godini.

Nacionalna strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti

HUAB-Sastanak-Ministarstvu-zdravlja.jpg

Predstavnici naše Udruge u Ministarstvu zdravlja
 

Korak smo bliže usvajanju Nacionalne strategije o Alzheimerovoj bolesti. O svojem radu na tom polju izvijestili smo Ministarstvo zdravlja RH krajem travnja. Dorađeni tekst prijedloga objavljen je u časopisu Medix, a podržan je uz ostalo i na Prvoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti. Ne smo naša Udruga već i Svjetska i Europska federacija za borbu protiv Alzheimerove bolesti smatraju to velikom korakom koji nas vodi u društvo zemalja s najrazvijenijim javno zdravstvenim politikama.

Međunarodne aktivnosti

Konf-u-Perthu.jpg

 
 

Tijekom protekle godine članovi upravnog odbora naše Udruge prisustvovali su brojnim međunarodnim skupovima na kojima su pronosili glas o našim aktivnostima i aktivno doprinosili u donošenju mjera borbe protiv demencije. Među njima treba svakako spomenuti 30. Međunarodni kongres ADI-a u Perthu (Australija) i 25. Europski kongres o Alzheimerovoj bolesti u Ljubljani (Slovenija). Radi svoje posebnosti treba im pridružiti i odjeke prošlogodišnje Europske konferencije o Alzheimerovoj bolesti u Glasgowu (Škotska) na kojoj smo prihvatili tzv. Glasgowsku deklaraciju koja uz ostalo zagovara potrebu usvajanja Europske strategije borbe protiv demencije. Na inicijativu naše Udruge ovu deklaraciju potpisalo je 120 naših građana, a uz njih i naši europarlamentarci Biljana Borzan, Tonino Picula i Ruža Tomašić.

Hrvatska i svijet

prim_marijan_cesarik_na_ministarskoj_konferenciji_o_demenciji.png

Na Prvoj ministarskoj konferenciji o demenciji Svjetske zdravstvene organizacije ožujka ove godine 80 zemalja svijeta pridružilo se globalnom pozivu na akciju protiv demencije, što je do sada najznačajniji izraz takvog opredjeljenja. Predstavnik naše zemlje na ovoj konferenciji bio je zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik koji je tom prilikom naglasio kako vlade u suradnji s nevladinim sektorom imaju ključnu ulogu i odgovornost u prevenciji demencije, skrbi o oboljelima i socijalnom uključivanju osoba koje pate od demencije kao i njihovim obiteljima.

Prije neki dan primili smo još jednu ohrabrujuću vijest. Ministarsko vijeće Europe za zdravstvo usvojilo je zaključke o podršci i pomoći osobama s demencijom. Time ono poziva EU članice da demenciji pristupe kao javno zdravstvenom prioritetu, razviju pripadajuće nacionalne planove i osnaže međusobnu suradnju na ovom polju.

Svijet ne stoji samo na deklaracijama. Ove su godine najrazvijenije zemlje svijeta donijele nekoliko značajnih odluka od kojih očekujemo velike pomake u otkrivanju mogućih načina liječenja Alzheimerove bolesti. Primjerice, početkom godine Australija je izdvojila dodatnih 184 milijuna kuna za njegu osoba s demencijom i istraživanja lijekova protiv Alzheimerove bolesti, a prije nekoliko dana Kongres Sjedinjenih američkih država odobrio je za iduću godinu dodatne 2,5 milijarde kuna u istu svrhu. Uz znanstvene vijesti kako je nam je otkriće početnih uzroka, a time i mogućih lijekova protiv Alzheimerove bolesti sve bliže, nadamo se da će se sa sve većim ulaganjima u znanost ubrzo naći lijek ovoj nadasve neugodnoj bolesti.

I na kraju…

Dok čekamo nove lijekove i bolje javno zdravstvene politike, prenesite posebice u ove blagdanske dane toplinu svojeg srca svima koji pate od izbljeđivanja svojih uspomena i pružite ruku pomoći svima onima koji brunu za njih. Jer za ljubav skrbnika nema nadomjeska.

Želeći Vam najiskrenije čestit Božić i sretnu Novu godinu,

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolestOznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)