Žene mogu pamtiti duže u početnim fazama Alzheimerove bolesti

Subota, 19. ožujka 2016.

male-female-brain.jpg

Žene mogu pamtiti više riječi od muškaraca u početnim fazama Alzheimerove bolesti – ističe e-časopis Neurology Američke akademije neurologije u svojem najnovijem izdanju.

Kako objašnjava autor studije dr. sc. Erin E. Sundermann s Medicinskog koledža Albert Einstein u Bronxu (New York), jedno od tumačenja ove pojave jest da žene općenito pokazuju bolje verbalne sposobnosti od muškaraca, pa se ih zato te mentalne funkcije bolje služe u ranim fazama Alzheimerove bolesti. To može biti razlog zašto su žene tijekom istraživanja pokazale bolje sposobnosti kako dosjećanja neposrednih događaja tako i onih prošlih. U kasnijim fazama bolesti, kad je smanjenja hipokampusa izrazitije, razlike u sposobnosti dosjećanja između žena i muškaraca više se ne očituju.

Pojašnjavajući vrijednosti ovog nalaza, dr. sc. Mary Sano, s Medicinskog fakulteta Icahn u New Yorku i članica Američke akademije neurologije, istaknula je kako taj uvid upućuje na potrebu korekcije vrijednosti testova dosjećanja za žene kako bi se poboljšala točnost dijagnoze i izbjegli prevedi ranih simptoma Alzheimerove bolesti kod žena.

Kao i uvijek, sva istraživanja trebaju biti potvrđena nizom drugih i uspoređena s uvidima do kojih je znanost došla drugim istraživanjima poput onih koja kazuju da mozak žena i muškaraca ne stari na isti način kao i da su kod žena razvijene regije mozga koje sudjeluju u empatiji.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)