Poziv na kazališnu predstavu o demenciji „Gdje sam stala“ u KNAP 13.4.2016.

Četvrtak, 7. travnja 2016.

Kje-sem-ostala.jpg

Članovima naše Udruge osigurali smo mogućnost besplatnog posjeta kazalištu KNAP (koje se nalazi u sklopu Kulturnog centra Peščenica, Ivanićgradska 41a, Zagreb), u kojem će u srijedu 13. travnja 2016. u 20 sati započeti hrvatska premijera predstave Gdje sam stala redateljice Nine Šorak i dramaturginje Urše Adamič iz Slovenije. Molimo zainteresirane koji su sigurni da će moći prisustvovati predstavi da rezerviraju svoje karte e-poštom putem adrese alzheimer@.xnet.hr do ponedjeljka 11.4.2016 u 12 sati.

Predstava se izvodi na slovenskom jeziku, a prijevod će biti prikazan putem titlova.

Gdje sam stala obrađuje pomalo neuobičajenu temu u kazališnom svijetu – demenciju, a njen su primarni cilj destigmatizacija i detabuizacija te česte bolesti. Predstavom se također nastoji demenciju i njen razvoj približiti kako oboljelim osobama tako i njihovim bližnjima, radi čega je ostvarena suradnja i sa slovenskom udrugom za pomoć kod demencije Spominčica.

Nina Šorak i Urša Adamič inspiraciju za predstavu pronašle su u vlastitim životima,  odnosno u svojim bakama, na način na koji su se one po prvi puta susrele s demencijom, kako im je bolest dijagnosticirana te njihovim zgodama i trudu da se nauče živjeti s bolesti.

U svijet bolesne osobe nas uvode Petar i njegova majka Jula, kojoj je dijagnosticirana  Alzheimerova bolest. Glavnu protagonisticu Julu, koju igra Marinka Štern, promatramo u njezinoj borbi s brzo napredujućom bolesti, svjedoci smo njene zarobljenosti u vlastitom umu i mislima te pokušajima da unatoč tome normalno funkcionira u društvu. S druge se strane nalazi njen sin Petar, kojeg je na sceni uprizorio Iztok Jug Drabik. Petar se suočava s činjenicom da čvrsta osoba na koju se mogao osloniti više nikad neće biti ista i da ga ponekad čak neće ni prepoznati. Jula i Petar se zajedno pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji i utjecaju koji Alzheimer  ima na njihov život, pokušavajući pritom ne izgubiti prisnost i blizak odnos između majke i sina.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)