Otkriveno gdje se sve u mozgu nalaze značenja riječi i kako nam to može pomoći

Nedjelja, 1. svibnja 2016.

semanticki-oblak.jpg

Znanstvenici s odjela za psihologiju Kalifornijskog sveučilišta u Berkleyu objavili su prošlog tjedna da su napravili preciznu mapu mozga koja pokazuje gdje se sve u njemu nalaze značenja pojedinih riječi. Locirali su oko 1000 područja u mozgu i utvrdili da se riječi ne nalaze na jednom mjestu, već da se njihova značenja nalaze u različitim oblacima srodnih pojmova - na više mjesta diljem obije polutke mozga.

Napravili su i interaktivni trodimenzionalni 'semantički atlas mozga' te ga objavili na internetu kako bi svi mogli zaviriti u njega. Pogledajte ga na adresi http://gallantlab.org/huth2016/ i uvjerite se, ako već niste prije, kako su popularne priče o tome da se naše riječi i njihova značenja nalaze u samo dva dijela mozga ili ona o ‘racionalnom’ lijevom i ‘kreativnom’ desnom mozgu, samo plod naše mašte.

Magazine-Nature.jpgDo ovog otkrića su znanstvenici su došli mjereći razinu protoka krvi u različitim dijelovima mozga ispitanika pomoću uređaja za praćenje i snimanje mozga u realnim vremenu (fMRI). Tako su bilježili koji sve dijelovi mozga reagiraju na pojedine riječi koje ispitanik čuje (tijekom istraživanja oni su slušali jednu dramatiziranu radijsku emisiju). Nakon što su utvrdili koje sve riječi aktiviraju pojedini dio mozga, kategorizirali su ih oblake značenja (semantičke  grupe), a zatim su uz pomoć računalnih programa napravili trodimenzionalni semantički atlas mozga. Njegove su regije različito obojali kako bi nam vizualno predstavili područja mozga koja su najaktivnija kada razmišljamo primjerice o pojmovima koji predstavljaju dijelove našeg tijela, brojeve, likovne oblike, društvene odnose, osobe, nasilje, prostor oko nas, vrijeme itd.

Video koji prati njihov znanstveni članak pokazuje područja kore mozga koje će postati aktivna kad čujemo neku riječ ili razmišljamo o nekom pojmu. Primjerice, čujemo li već i u našem rječniku čestu englesku riječ Top, aktivirat će se jedno malo područje u srednjem frontalnom girusu. Ali kako smo odavno uočili, riječi imaju više značenja. Engleska riječ Top tako može značiti i vrh, vrhunski, na vrhu, najbolji, ženski odjevni predmet… Zato će se osim u spomenutom dijelu mozga aktivirati i oni dijelovi mozga u kojima se nalaze značenja vezana uz odjeću, vrednovanje neke kategorije primjerice visine zgrade, liste popularnosti ili istaknutosti nekoga ili nečega. To otkriva kako značenja pojedinih riječi nemaju samo jedno mjesto u našem mozgu, već se njihove značenjske vrijednosti nalaze u različitim dijelovima mozga diljem njegove obije hemisfere.  

 

Nalazi ovog istraživanja upućuju i kako bi se jednog dana moglo na taj način utvrđivati na što misle u određenom trenutku osobe s poremećajima u izražavanju, kao što su to one s Alzheimerovom bolešću. Međutim, znanstvenici napominju da to ne znači da ćemo ovom metodom moći i čitati tuđe misli, jer aktivnost neke grupe neurona vezane uz pojedina značenja riječi ne govori nam ništa o smislu koji netko želi izraziti.Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)