Svjetska zdravstvena organizacija posjetila Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest

Petak, 15. lipnja 2018.

WHO-posjetio-HUAB-13-6-2018.jpg
Delegacija SZO u Savjetovalištu Hrvatske udruge za Alzheimerovu boelst

Predstavnici Europskog Centra iz Beča, a po nalogu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), boravili su u Hrvatskoj od 11. do 14. lipnja 2018. radi stjecanja uvida u dugoročnu skrb osoba starije životne dobi, osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija kao i osoba s mentalnim poremećajima u Hrvatskoj. Posebnu pažnju usmjerili su prema našim javno zdravstvenim politikama borbe protiv Alzheimerove bolesti, odnosno njezi i skrbi osoba s demencijom. Program boravka delegacije Svjetske zdravstvene organizacije obuhvatio je uz ostalo upoznavanje s politikama Ministarstva zdravstva RH, s djelovanjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s provedbom integrirane zdravstvene zaštite osoba s mentalnim poremećajima, s iskustvima Nacionalne mreže palijativne skrbi, s radom Dnevne bolnice za osobe s demencijom Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan i s radom i aktivnostima Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi u sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče, s djelovanjem Savjetovališta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest kao i s radom gerontoloških centara, domova za starije u Zagrebu i mobilnih timova za osobe s mentalnim poremećajima, a od NGO udruga posjetili su udrugu Svitanje i našu Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest.

Pohvala radu Savjetovališta i programima edukacije naše Udruge

Radi procjene integracije zdravstvenog i socijalnog sektora u području pružanja dugoročne skrbi uključujući i palijativnu skrb u Hrvatskoj, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije podjednaku pozornost posvetili su kako planovima i provedbi nacionalnih javnozdravstvenih i socijalnih politika, tako i praksi djelovanja na ovom području. Stoga su uz ostalo posjetili i Savjetovalište za osobe s demencijom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i zanimali se za razvoj Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Detaljno se zanimajući za način rada i djelovanja naše Udruge, predstavnici SZO su pozitivno ocijenili naš stručan rad, posebice napore koje činimo na sveobuhvatnoj edukaciji ne samo obiteljskih njegovatelja već i zdravstvenog osoblja, terapeuta i socijalnih radnika, odnosno svih koji doprinose boljoj kvaliteti života osoba s demencijom. Značajnim smatraju i prijenos naših iskustava i znanja koje je naša Udruga ostvarila u sklopu europskog projekta „Demenca aCROsSLO“, a u kojem smo predvodili edukaciju osoblja domova za starije i socijalnih radnika iz lokalnih centara za socijalnu skrb u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske u Istri, kao i nastavak tog djelovanja u budućem prekograničnom projektu sa Srbijom, u kojem će naša Udruga ponovno biti nositelj edukacije.

U izravnom razgovoru s našim članovima koje su predstavnici SZO zatekli u Savjetovalištu Udruge kao i s tajnikom Udruge, gđom. Tajanom Dajčić, i voditeljicom Grupa za samopomoć, gđom. Marijom Lacko, predstavnici SZO su se upoznali i s problemima s kojima se susreću osobe s demencijom i njihove obitelji od zdravstvenih, socijalnih, do društvenih - posebice njihove stigmatizacije. Na kraju posjeta našoj Udruzi predstavnici SZO zahvalili su se na konkretnim odgovorima te izrazili nadu da će se uz pomoć djelovanja naše Udruge brže utvrditi bolji kriteriji za dodjelu pomoći osobama s demencijom, propisi koji olakšavaju utvrđivanje njihove invalidnosti kao i unaprjeđenja standarda njihovog smještaja i njege u domovima za starije. Uz ostalo, predstavnike SZO posebno su dojmile izjave korisnika našeg Savjetovališta kojeg oni smatraju iznimno korisnim i susretljivim.

Razvoj Nacionalnog programa borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Tijekom svojeg boravka u Zagrebu predstavnici SZO imali su priliku upoznati se i razvojem Nacionalne strategije aktivnog i zdravog starenja i posebice s prijedlogom Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija, kojeg je prezentirala članica Upravnog odbora naše Udruge dr. sc. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Na kraju studijskog posjeta našoj zemlji, dr. sc. Kušan Jukić je na zaključnoj raspravi u Ministarstvu zdravstva iskoristila priliku da još jednom istakne važnu ulogu članova obitelji i neformalnih njegovatelja tijekom dugotrajne skrbi za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Posebno je istaknuta potreba neformalnih, ali i formalnih  njegovatelja za edukacijom, ali i svim drugim oblicima pomoći od strane sustava uključujući razvoj različitih servisa pomoći te financijske potpore za neformalne njegovatelje i sl.

Naglašena je potreba što skorijeg usvajanja Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija kojeg su na inicijativu naše Udruge i Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora podržali predstavnici 31 stručnog društva okupljenih u Hrvatskoj Alzheimer alijansi.

Predstavnici SZO, osim što su i sami naglasili potrebu za usvajanjem Nacionalne strategije, uvidjeli su da u Republici Hrvatskoj ne postoji Registar osoba oboljelih od demencija što isto tako smatraju potrebnim.

Stoga se nadamo da će ovaj posjet predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije biti dodatni poticaj usvajanju Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija, kao i uspostavljanju Registra oboljelih od Alzheimerove bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)