Problem lutanja

Četvrtak, 27. veljače 2014.

lutanje.jpg

Odlazak u nepoznatom smjeru osobe oboljele od Alzheimerove demencije jedan je od problema bolesnika ali i njegove obitelji koju je u početku teško uvjeriti u takvu opasnost. Obitelj ne može shvatiti da osoba sačuvanog vanjskog izgleda, koja dugi niz godina stanuje na istoj adresi, poznaje okolinu svog prebivališta, sama je odlazila na posao i bez problema se kretala po mjestu stanovanja – da se odjednom može izgubiti. No mogućnost gubljenja, takoreći u sekundi, vjerojatna je kod svakog dementnog bolesnika.

Što učiniti kada se bolesnik izgubi?

Odmah po uočenoj situaciji obavijestiti  policiju na 192 opisati im osobu što vjernije, kao i odjeću iste, te napomenuti da se radi o dementnoj osobi koja sama neće znati zatražiti pomoć i zamoliti da se odmah krene u potragu za izgubljenom dementnom osobom.

  • Ne čekati da prođe neko vrijeme s nadom da će se osoba možda sama vratiti kući.
  • Nastojati utjecati na  policiju da se ne čeka na početak traženja nestale osobe 24 sata ili 48 sati nakon prijave nestanka, jer je to u ovakvim slučajevima predugo vrijeme ne djelovanja.

Da nam se ne dogodi ovakva situacija „odlutale osobe“ koja je jednako stresna i za bolesnika ali i za obitelj, važno je upoznavanje obitelji sa mogućnosti da oboljeli od Alzheimerove bolesti u jednom trenutku odluta u nepoznato, a katkada znaju izaći i kroz prozor sobe ili prijeći preko ograde, tako da na to moramo upozoriti obitelj.

Metode

U prevenciji lutanja možemo djelovati na slijedeći način:

  • Oboljela osoba bi uz sebe stalno morala imati mobitel – jednostavan s osnovnim funkcijama, ne skup. Obaveza člana obitelji je da vodi brigu o napunjenosti baterije mobitela i da je uz osobu stalno što se može postići stavljanjem na pojas, pričvršćivanjem na odjeću ili oko vrata. Na mobitelu isključiti funkciju „zvonjenja“ jer će zvono samo prestrašiti oboljelog koji je već u strahu.
  • Službe spašavanja imaju dobru mogućnost otkrivanja lokacije bolesnika preko mobitela. Pronalaženje na ovaj način potpuno je uspješno izvan jače naseljenog prostora, u predjelima neravnog bregovitog predjela, priobalnih područja, šuma i sl. U gradovima je detekcija otežana zbog drugih gusto isprepletenih frekvencija ali je ipak brža i sigurnija od uobičajenog traženja.

Savjete o problemu lutanja pripremila voditeljica Savjetovališta za članove obitelji oboljelih – Mira Dajčić, bacc. physioth.Kategorija: Savjet mjeseca

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)