Provjerite, prijeti li Vam demencija?

Ponedjeljak, 28. srpanj 2014.

Nove aplikacije za pametne telefone i tablete svakodnevno nude svoje novosti. Među njima sve su češće one koje služe o našem zdravlju. Ali samo se na rijetke od njih možemo pouzdano osloniti. Jedna od takvih je i aplikacija razvijena za farmaceutsku tvrtku Merz, pomoću koje možemo provjeriti prijeti li nam u poznim godinama demencija.

caide.jpg

CAIDE faktori rizika

Utvrđeno je kako zbir rizika od kardiovaskularnih oboljenja, starenja i učestale zaboravnosti (CAIDE – Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Incidence of Dementia) u srednjim godinama (40 - 65), omogućuje prognoziranje opasnosti od pojave demencije u kasnijim godinama. Na temelju tih saznanja razvijena je iPhone aplikacija za pomoću koje liječnici i svi znatiželjnici mogu izračunati kakva je šansa da jednog dana obole od demencije. Uz ostalo ova aplikacija nudi i informacije kako promjenama načina života smanjiti rizik od demencije.

CAIDE Risk Score aplikacija

CAIDE Risk Score aplikacija dostupna je besplatno. Zahtjeva iOS 7.0 ili noviji. Kompatibilna je s iPhonom, iPadom  i iPod Touchom. Optimizirana je za iPhone 5. Nakon instalacije zahtjeva određenje načina korištenja – profesionalno (za liječnike) ili osobno. Podaci koje ova aplikacija bilježi ostaju zaštićeni na telefonu, ne prenose se proizvođaču ovog programa niti im on može pristupiti.

iPhoneApp.jpgOznake:
Kategorija: Treba znati

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)