Zaboravnost postaje opasna tek kada nas ona prestane brinuti

Petak, 7. ožujka 2014.

Uvijek nas užasne trenutak kada se  nečega ne možemo sjetiti. A svjesni smo da nam je 'to' poznato, da smo 'to' znali, da 'to' znamo, da je nemoguće da se 'toga' ne možemo sjetiti. Osjećamo, tu je, gotovo da 'to' možemo opipati, ali ipak ne ide…

Još nam je gore kad nas netko blizak, netko koga toliko volimo, s kime imamo toliko zajedničkog gleda kao gotovo nestvarnu osobu, kada postajemo svjesni da on ne samo da se ne može sjetiti tko smo, već i da mu je potpuno strana pomisao da nas je ikada poznavao. Posebice ako prolazimo, ako smo prošli ili pomišljamo da bi se mogli naći u situaciji koja će nas suočiti s oboljelim od Alzheimerove bolesti. Koliko li samo snage treba za to. Naša iskonska ljudskost i spremnost na svaku žrtvu često nam nije dovoljna. Želimo znati više o našem mozgu, našim osjećajima i mislima. Vjerujemo, znamo i osjećamo da će nam svaki novi uvid u ponašanje dementne osobe olakšati da joj pomognemo kako ne bi zaboravila ni nas ni sebe.

Današnji Alzheimer Café, već četvrti uzastopni u zagrebačkoj Kavani Dubrovnik, ulio nam je novu snagu. Iznimno dobro prilagođeno predavanje i razgovor s docenticom dr. sc. Natašom Klepac, kognitivnim neurologom KBC Rebro, pomoglo nam je mnogobrojne 'zaboravnosti' staviti na svoje mjesto. Želimo to podijeliti s vama. Ako radi ničeg drugog, radi činjenice da ne postoji osoba koja ponekad nešto ne zaboravi. A i radi toga što smo svakoga dana i mi za jedan dan stariji.

Alz-cafe-N_Klepac.jpg

Znanost je danas posve sigurna, uvjerava nas Nataša Klepac, povremena zaboravnost normala je pojava. Dakle, ako tražite novine po stanu jer se ne možete sjetiti na kojem stolu ili polici ste ih ostavili, ne zabrinjavajte se. Vjerojatno ste preopterećeni nekim dugim mislima. Ali ako ste novine uredno odložili u hladnjak… možda je vrijeme da promislite što se zapravo zbiva. Međutim, ako je to učinio netko od vama bliskih osoba i u tome ne vidi niša neobičnog, tada više ne postoji možda – morate ga odmah odvesti na pregled - ili se barem obratiti savjetovalištu naše Udruge.

Drugu važnu stvar koji smo naučili u današnjem Alzheimer caféu jest da križaljke i sve ostale 'glavolomke' nipošto nisu dangubljenje. A dugo se smatralo da jesu. Enigmatika vježba naše misli, zapravo ona je svojevrsna gimnastika našim neuronima, tim sićušnim stanicama našeg mozga. Sili ih da se povezuju na neuobičajene načine i stvaranje novih spletova - misli. Naravno, to ne čine smo papirnate križaljke već i mnogobrojne svakodnevne situacije – ukoliko naše misli u njima aktivno sudjeluju. Primjerice, jedno istraživanje londonskih taksista pokazalo je da njihov mozak 'raste' onoliko koliko oni u svojim mislima stvaraju novih kratica između raznih točaka u gradu. Točnije, neuroni njihova centra za prostornu orijentaciju u mozgu s vremenom razvijaju sve više fizičkih veza i tako postaju sve gušće isprepleteni, pa čak i bogatiji za pokoji novi neuron. Stoga, želite li sebi dobro i mozak koji dugo ostaje u top-formi, slijedite preporuku Steava Jobsa, preminulog vođe Applea: Navodite točkice vaših misli da se povezuju na nove načine…

Na današnjem Alzhaimer Caféu dr. Klepac pružila nam je i nekoliko klinički potvrđenih dokaza o djelotvornosti lijekova koji usporavaju razvoj Alzheimerove bolesti, od kojih su sada tri na dopunskoj listi lijekova HZZO-a. Krajem prošle godine u Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest održano je i predavanja o razvoju potpuno novih lijekova koji su, čini se, konačno na pravom putu. Ali o tome slijedeći put.

Do tada, komentirajte ovaj blog i dijelite ovu informaciju sa svima kojima može biti korisna. Što više snažimo svijest o zlokobnosti Alzheimerove bolesti, naše će se društvo bolje odnositi prema tom problemu. Na kraju, želite li znati više o Alzheimerovoj bolesti i tome kako pomoći onima koje je ona zahvatila, obratite se našem Savjetovalištu.

Od ove godine možete nas pratiti i na Twitteru: @Alzheimer_HR i na Facebooku: Alzheimer Hrvatska, a cjeloviti sažetak izlaganja dr. Nataše Klepac pročitajte na našem internetskom portalu www.alzheimer.hr/dogadjanja/kognitivne_funkcije_i_dob/Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)