Održan prvi Alzheimer Café u Pakracu

Petak, 25. travnja 2014.

Pakrac-Alz-Cafe-17-4-2014.jpg

Prvi Alzheimer Café u Pakracu, a u nastavku i Stručno savjetovanje o Alzheimerovoj demenciji i palijativnoj skrbi u Lipiku, privukli su 17. travnja veliku pozornost kao šire javnosti tako i one profesionalne. Prisutni nisu krili zadovoljstvo što konačno mogu izravno primati neophodne savjete o brizi o onima koji pate od demencije uzrokovane Alzheimerovom bolešću, kao i stručne informacije o ovoj bolesti. Zaključak nakon ovih događanja je jedinstven, Alzheimer Caféi se moraju proširiti Požeško-slavonskom županijom u kojoj je neophodno i formiranje podružnice Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

zamjenik-župana-Ferdinand-T.jpg

Zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha

Za uspješnost Alzheimer Caféa u Pakracu i Savjetovanja u Lipiku svakako treba zahvaliti na svesrdnoj pomoći Požeško-slavonske županije, gradova Pakrac i Lipik te aktivistima Volonterskog palijativnog koordinacijskog tima „LiPa“ Gradskog Crvenog križa Pakrac, Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske komore medicinskih sestara. Pozdravljajući ovu inicijativu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, zamjenik župana Ferdinand Troha i gradonačelnik Pakraca Davor Huška istaknuli su svjesnost njihovih institucija o potrebi šire društvene brige o svom aspektima Alzheimerove bolesti i veće podrške obiteljima oboljelih jer one zapravo nose najveći dio tereta.

The-team-from-paliative-car.jpg

Aktivistice Volonterskog palijativnog koordinacijskog tima „LiPa“

Prvi Alzheimer Café u Pakracu

Članovi obitelji koje se suočavaju s problemima brige o oboljelima od Alzheimerove bolesti, liječnici, profesionalni njegovatelji i drugi koji pružaju pomoć osobama koje pate od demencije u Požeško-slavonskoj županiji jedva su se smjestili u prepunu dvoranu Café bara Cubismo u Pakracu.

Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Pakraca Davora Huška i zamjenika župana Ferdinanda Trohe, koji je i proglasio Alzheimer Café službeno otvorenim, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, održao je kratko predavanje o „Promjenama  u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na  Alzheimerovu bolest“, odnosno o prvih 10 znakova na koje okolina mora obratiti pažnju i promptno reagirati. Uz ostalo on je istaknuo i najnovije podatke o širini kojom se Alzheimerova bolest širi našom zemljom, što je među prisutnima stvorilo osjećaj nelagode.

Maria-Latsko-talking.jpgNastavak Alzheimer Caféa bio je posebno aktivan. Bio je posvećen praktičnim pitanjima suživota s osobama koje pate od Alzheimerove demencije i njihove njege. Nakon što je potpredsjednica Udruge gđa. Mira Dajčić ukratko predstavila način rada Savjetovališta članove obitelji, čija je voditeljica, uslijedila su mnogobrojna pitanja. Bilo je teško na sva detaljno odgovoriti pa se u razgovor s članovima obitelji uključila i Marija Lacko, članica savjetodavnog tima Udruge (na slici desno).

Zaključak prvog Alzheimer Caféa u Pakracu zato se nametnuo sam po sebi: ovakvi susreti moraju se nastaviti i proširiti na druge gradove u ovoj županiji – u kojoj treba osnovati podružnicu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. S tom mišlju započelo je i Stručno savjetovanje o Alzheimerovoj demenciji i palijativnoj skrbi koja je u drugom dijelu dana održana u konferencijskoj dvorani Quella Specijalne bolnice Lipik.

Stručno savjetovanje

Više od četrdeset profesionalaca različitih medicinskih struka odazvalo se Stručnom savjetovanju o Alzheimerovoj demenciji i palijativnoj skrbi u Lipiku, koje je obuhvatilo pet tema:

  1. Alzheimerova bolest – javno zdravstveni prioritet – prof. dr. sc. Ninoslav Mimica
  2.  Alzheimerova demencija – "Kada zaboravljanje prestaje biti zaboravljanje" – doc. dr. sc. Nataša Klepac
  3.  Živjeti s oboljelim od Alzheimerove bolesti – Mira Dajčić, bacc. physioth.
  4.  Alzheimerova bolest u EU i RH – Guillermo Nagore
  5. Palijativna skrb osobe s demencijom – dr. Vlasta Vučevac

Lipik-17-4-2014---01.jpg

Savjetovanje je započelo prikazivanjem dokumentarnog filma „U tišini“ o životu jednog profesora književnosti koji je aktivno govorio šest jezika, a nakon što ga je shrvala Alzheimerova bolest više nije mogao izgovoriti niti jednu riječ. Dirljivi trenutci filma koji uz ostalo prikazuju njegovu suprugu koja brine o njemu cijeli dan, ostavili su toliko snažan dojam da su i prisutni nakratko zanijemili.

NMira-Dajcic-Lipik-17-4-2014.jpgelagodu i iznenađenje pojačali su i podaci koje je u svojemizlaganju istaknuo Guillermo Nagore, a prema kojima  je na području Požeško-slavonske županije najvjerojatnije više od1.500 osoba koje je već zahvatila Alzheimerova bolest, iako to još oni ne znaju – jer im ona još nije dijagnosticirana. A to iznosi 10 posto žitelja ove županije starijih od 65 godina. To je još jedan razlog radi kojeg su potrebne stručne edukacije kako bi se poboljšalo što ranije otkrivanje ove bolesti.

Iako su navedene teme sagledavale Alzheimerovu bolest iz različitih kutova, sve one snažno su isticale probleme života s oboljelom osobom kroz dugi niz godina, održavanje što više kvalitete života oboljelih, čuvanje njihovog dostojanstva te potrebe da obitelji ne kriju od javnosti činjenicu da je netko od njihove obitelji pati od demencije koji izaziva ova bolest, kako bi time pomogli njezinoj destigmatizaciji, o čemu je posebno govorila gđa. Mira Dajčić, voditeljica Savjetovališta i potpredsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (na slici lijevo),Oznake: Alzheimer Café
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)