Potpisan Europski zavjet za borbu protiv demencije

Srijeda, 28. svibnja 2014.

Tonino Picula, Ruža Tomašić, Neven Mimica i Biljana Borzan naši su novi europarlamentarci koji su prije izbora potpisali tzv. 'Europski zavjet za demenciju' – dokument kojim jamče da će se zalagati kako bi borba protiv demencije postala jedan od zdravstvenih prioriteta Europske unije i naše zemlje. Rezultat je to poziva našim europarlamentarcima koje im je uputila naša Udruga i kojima se ovim putem još jednom najtoplije zahvaljujemo na odzivu te čestitamo za izboru.

Uoči izbora za Europski parlament Europska udruga za Alzheimerovu bolest, čiji smo punopravni član, pokrenula je akciju s ciljem snažnijeg prepoznavanja problema demencije i Alzheimerove bolesti koja u njoj zauzima više od 70% . Prepoznajući značaj te akcije, posebice činjenice da naša zemlja još nema poseban plan borbe protiv demencije, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest pozvala je kandidate za EU parlament da potpišu 'Europski zavjet za demenciju', kojem su se odazvali Biljana Borzan, Višnja Fortuna, Damir Hršak, Neven Mimica, Tonino Picula, Milorad Pupovac, Ruža Tomašić i Nikola Vuljanić.

'Europski zavjet za demenciju'

To je vrlo kratki dokument, koji ističe obvezu da će se njegov potpisnik, kao poslanik u Europskom parlamentu:

  • pridružiti Europskom savezu za Alzheimerovu bolest (European Alzheimer's Alliance);
  • podupirati veću suradnju Europe u borbi protiv demencije i učiniti sigurnim da demencija poslane prioritet Europskog javnog zdravstva i istraživanja;
  • biti na raspolaganju Hrvatskom udruženju za Alzheimerovu bolest i ljudima s demencijom u našoj zemlji.

Vjerujemo da će svoj zavjet za borbu protiv demencije dati i ostali naši novo izbrani europarlamentarci, kako i njihove kolege iz ostalih zemalja Europske unije koji to još nisu učinili. Naime, danas u Europi od demencije pati oko osam milijuna ljudi, pa su bolesti koje ju uzrokuju jedna od najvećih epidemija s kojom se susreo naš kontinent ikada. Zato je u Europskom parlamentu još godine 2007. osnovan Savez za Alzheimerovu bolest koji okuplja sve europarlamentarce koji su se odredili pomoći Europskoj udruzi za Alzheimerovu bolest i njihovim nacionalnim članicama u nastojanjima da demencija postane europski zdravstveni prioritet.

Misija i rezultati Europskog saveza za Alzheimerovu bolest

Misija Saveza za Alzheimerovu bolest pri EU parlamentu je u jačanju aktivnosti na Europskoj i nacionalnim razinama u području prevencije, dijagnostike i liječenja Alzheimerove bolesti, istraživanja i društvenih politika te utjecaja na političke programe.

Tijekom sedmogodišnjeg djelovanja Savez za Alzheimerovu bolest je zahvaljujući suradnji s Europskom udrugom za Alzheimerovu bolest i njihovim nacionalnim članicama pokrenuo niz aktivnosti. Među najznačajnijim je Združena akcija prema demenciji (ALCOVE – European Joint Actuion on Dementia), i europski istraživački programi FP7 i Horizon. Nastali su i međunarodni i europski istraživački programi Inovativnih medicinskih inicijativa (IMI 1 i IMI 2) te Združeni programi neurodegerativnih istraživanja (JPND). Na nacionalnim razinama 18 članica Europske unije već je donijelo svoje programe borbe protiv demencije, a u većini ostalih oni se pripremaju ili iniciraju, kao što je to slučaj u našoj zemlji. 

Poticaj donošenju Nacionalnog plana borbe protiv demencije

Zalog naših europarlamentaraca smatramo novim poticajem nastojanjima naše Udruge usmjerenima prema javnom prepoznavanju zdravstvenih i društvenih problema Alzheimerove bolesti i njezine destigmatizacije, te da će nam pomoći u što skorijem pokretanju donošenja Nacionalnog plana borbe protiv demencije, a time i Alzheimerove bolesti.Oznake: EU parlament
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)