Prijelomnica u liječenju Alzheimerove bolesti

Srijeda, 18. lipnja 2014.

lab8_full.jpg

AFFiRiS zaustavio kliničko napredovanje Alzheimerove bolesti kod pacijenata lijekom kodnog naziva „AD04“ tijekom II. faze u kliničkog ispitivanja.

Bečka biofarmaceutska tvrtka AFFiRiS objavila je početkom ovog mjeseca obećavajuće rezultate II. faze studije tretmana pacijenata s Alzheimerovom bolešću terapeutskim lijekom „AD04“. Ističe se kako je tijekom 18 mjesečnog ispitivanja kod 47 posto liječenih pacijenata zapažena statistički značajna prevencija opadanja funkcija hipokampusa. Time su po prvi puta ostvareni pozitivni učinci liječenja koje zadovoljavaju stroge kriterije europskih i američkih medicinske regulatornih agencija.

Rezultati austrijske tvrtke AFFiRiS pokazuju impresivni terapeutski učinak AD04. On se očituje u zaustavljanju propadanja kognitivnih funkcija, odnosno volumena hipokampusa, područja mozga koji ima jednu od najvažnijih uloga u našoj sposobnosti pamćenja. Uz pozitivan utjecaj na progresiju bolesti tijekom 18 mjeseci ispitivanja zapaženi su i vrlo pozitivni učinci na ponašanje bolesnika i njihovu kvalitetu života. Tijekom ispitivanja korištena su dva lijeka, AD02 i AD04. Ovisno od doza lijeka AD02, kod 24 do 31 posto pacijenata utvrđeno je stabiliziranje kognitivnih funkcija, a kod nekih čak i poboljšanje, međutim primjenom lijeka AD04 ovi su učinci zabilježeni kod 47 posto pacijenata, pa će se daljnja istraživanja u trećoj fazi usmjeriti prema lijeku AD04.

lab2_full.jpg

Kako djeluje AD04

AD04 je zapravo cjepivo na bazi peptida kojemu je svrha rastvaranje beta-amiloidnih nakupina (plaka) koji su karakteristični za Alzheimerovu bolest. Istraživanje pokazuje kako AD04 ostvaruje značajnije učinke kod pacijenata u ranoj fazi Alzheimerove bolesti. To upućuje na pretpostavku kako bi AD04 mogao najveće koristi donijeti oboljelima od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi – dok se još simptomi ove bolesti ne očituju.

Možemo li i mi pomoći?

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest stalno naglašava potrebu što ranijeg dijagnosticiranja simptoma ove bolesti. Taj proces nije jednostavan i zahtjeva složene neurološke preglede koji se za sada u najvećem broju slučajeva obavljaju u Zagrebu. Pred realizacijom je nekoliko akcija naše Udruge kojima je cilj edukacija liječnika obiteljske medicine kako bi oni u najranijoj fazi prepoznavali Alzheimerovu bolest i pacijente upućivali na specijalističke preglede, ali i širih akcija kojima je cilj jačanje javne svijesti o ovoj bolesti i njezinim simptomima. Obim provođenja tih aktivnosti na žalost ovisi o financijskim sredstvima – potpori našeg društva i sponzora.



Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor



(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)