Prikaz slučaja M. H. na Alzheimer Caféu

Četvrtak, 3. srpanj 2014.

AlzCafe-2-7-14_01.jpg

Foto: časopis Medex

Na jučerašnjem Alzheimer Caféu održanom u Gradskoj kavani u Zagrebu s velikom pozornošću popraćeno je predavanje članice našeg Upravnog odbora, neurologinje mr. sc. Morane Ivčić: „Slučaj M-H“. Još jednom se potvrdilo kako su prikazi konkretnih slučajeva najprihvatljiviji oblik komunikacije kako s članovima obitelji oboljelih tako i medicinskim osobljem koje u sve većem broju posjećuje naše susrete u Alzheimer Caféu.

Prikaz slučaja M.H., koje je za ovu priliku vrlo prikladno obradila dr. Morana Ivčić, predstavio nam je razvoj Alzheimerove bolesti jednog o naših članova i probleme s kojima se je susretala njegova supruga tijekom progresije njegove demencije. Ukratko, o osobi koja je u postupno kopnila, od prvih poremećaja prostorne orijentacije preko 'miješanja jezika' (na pitanja postavljena mu na hrvatskom odgovarao je na francuskom), do potpune besciljnosti i na kraju otkazivanja vitalnih funkcija.

MH.jpg

Konkretni prikaz ovog slučaja pobudio je kod posjetitelja Alzheimer Caféa vrlo živa pitanja jer su se tijekom izlaganja susreli sa slikovitim pojedinostima života dementne osobe u kojima su prepoznali probleme s kojima se kao članovi obitelji s oboljelim od Alzheimerove bolesti i sami susreću, a da pri tome često ne znaju odabrati najbolji način pomoći voljenoj osobi.

Morana-Ivicic-pismo2.jpg

Pismo supruge

Posebice ohrabruje i sve veće zanimanje za Alzheimer Caféom medicinskih sestara i profesionalnih njegovatelja iz domova za starije i nemoćne osobe, koje su nakon izlaganja dr. Morane Ivčić imali niz stručnih pitanja. Ona su još jednom aktualizirala potrebu edukacije zdravstvenih djelatnika u domovima zdravlja i u domovima za starije osobe, što se poklapa i planovima naše Udruge, ali koji su kao što smo prethodno objavili sada upitni. Naime, naš pokrovitelj Sunstroom Energy Group i Sunstroom Investicija d.o.o. radi projekata koje naša Vlada 'predugo prihvaća' iste je odlučila ponuditi drugoj zemlji, a time i pomagati slične dobrotvorne Udruge u njoj, a ne više u našoj. Ova vijest primljena je od naših članova okupljenih u Alzheimer Caféu s velikim negodovanjem i otvorenom kritikom svih naših institucija koje nedovoljno pažnje posvećuju problemima Alzheimerove bolesti.
Oznake: Alzheimer Café
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)