Smanjite rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti promjenom načina života

Nedjelja, 20. srpanj 2014.

U-sjeni.jpg

Kako nas USA TODAY izvještava, sve dok se ne otkriju učinkoviti lijekovi protiv Alzheimerove bolesti, sudeći po sve većem broju pozitivnih rezultata istraživanja, dobre životne navike ostaju ključne u smanjenju rizika od dobivanja Alzheimerove bolesti.

Zdravlje ne dolazi uvijek iz pilule

"Zdravlje ne dolazi uvijek iz pilule“ kaže neurolog Alan Lerner, direktor Centra za zdravlje mozga i pamćenje Sveučilišne bolnice u Cleavlendu. Kombinacija zdrave prehrane, tjelesnih, umnih i društvenih aktivnosti kao i održavanje prikladne tjelesne težine, krvnog tlaka i razine šećera u krvi, može nas sačuvati od smanjenja sposobnosti pamćenja. Rezultati su to najnovijeg istraživanja provedenog u Finskoj, a iznesenih na nedavno održanoj konferenciji Međunarodne udruge za Alzheimerovu bolest u Danskoj. To je prva studija koja je proučavala sva četiri spomenuta čimbenika zajedno, za razliku od prijašnjih koje su proučavale utjecaje pojedinačnih životnih navika na mogućnosti nastanka Alzheimerove bolesti.

Štite nas zdrave navike

"Pokazalo se kako naše zdravlje štite rutinske navike, one jednostavne i svakodnevne, koje su nam još naše bake savjetovale“ kazao je komentirajući spomenuto istraživanje Yonas Geda, profesor neurologije i psihijatrije na Klinici Mayo u Arizoni. I njegova istraživanja pokazala su slične rezultate: prikladne tjelesne i umne aktivnosti u srednjim godinama štitit će nas od demencije desetke godina kasnije. Tako će osobe u pedesetim i šezdesetim godinama koje prošeću nakon večere barem tri puta tjedno najvjerojatnije imati u osamdesetima manje problema sa svojim pamćenjem. Posebice ako jedu umjereno, ako su društveno aktivni, čitaju knjige, sviraju neki glazbeni instrument ili jednostavno, pletu. "To su zaista dobre vijesti," kaže Geda, jer "fizičke i mentalne aktivnosti dostupne su svima."

Nije li pravi trenutak za…

Ljeto je. Svi ćemo na ovaj ili onaj način provoditi više vremena odmarajući se. Odmarati? Od čega? Sjedenja u uredu, u automobilu, pred televizorom… Razmislite zato kojom  sve ugodnom i zdravom razonodom možete ispuniti svoje slobodno vrijeme, učiniti nešto ugodno za sebe odmah i korisno za godine koje dolaze.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)