Zadar: Šutnja nije uvijek zlato

Ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Tjedan mentalnog zdravlja u Zadarskoj županiji, koji je održan uz potporu Grada i Županije od 6. do 10. listopada 2014., obilježen je aktivnostima koje destigmatiziraju demenciju i predavanjima o palijativnoj skrbi te Alzheimerovoj bolesti. Time je u Zadarskoj županiji po prvi puta opsežnije javno progovoreno uz ostalo i o problematici Alzheimerove bolesti od koje u toj županiji po procjenama Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest pati više od 3.600 osoba, a za koje brine oko 9.000 obiteljskih skrbnika.

Na središnjem događaju Tjedna mentalnog zdravlja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru 6. listopada 2014. član naše Udruge dr.sc. Vitomir Višić, psihijatar Psihijatarske bolnice Ugljan, održao je predavanje "Alzheimerova demencija - gdje smo danas i kamo idemo sutra?", a dan kasnije predavanje "Palijativna skrb i demencije" koje je u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan održano u sklopu simpozija "Psihijatrija u zajednici".

Zadar_dr-Visic_Klamer.jpg

Dr. sc. Vitomir Višić i socijalna radnica Nikolina Klamer na Narodnom trgu u Zadru uz improvizirani štand Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolesti.

 

Dr. sc. Vitomir Višić iskoristio je Tjedan mentalnog zdravlja i za neposredni razgovor s građanima Zadra. Na improviziranom štandu koji je postavio u središtu Zadra dijelio je tiskane brošure naše Udruge, a građanima pomagao da bolje upoznaju probleme Alzheimerove bolesti i savjetovao ih o najboljim oblicima skrbi i njege koju oni pružaju članovima svojih obitelji koji pate od demencije.

Veliko zanimanje javnosti za teme koje su popularizirane tijekom Tjedna mentalnog zdravlja, posebice demencije koju uzrokuje Alzheimerova bolest, velik su poticaj da se i u Zadru započne s redovitim okupljanjima oboljelih od ove bolesti i njihovih skrbnika, pa se nadamo da ćemo uskoro moći s ponosom objaviti kako je i u ovom gradu održan njihov prvi Alzheimer Café, a s vremenom i još jedna podružnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolesti.
Oznake: Zadar
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)