Alzheimerova bolest se kod žena razvija dvostruko brže nego kod muškaraca

Subota, 1. kolovoza 2015.

Zena-epicentar_ab.jpg

Poznato je kako su žene dva puta češće žrtve Alzheimerove bolesti te da nose najveći teret skrbi za članove obitelji s Alzheimerovom i sličnim bolestima, ali uvidi najnovijih istraživanja dodatno dramatiziraju dosadašnja saznanja: Alzheimerova bolest se kod žena razvija dvostruko brže nego kod muškaraca.

Žene su epicentar Alzheimerove bolesti

Istraživanja objavljena na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji Američke udruge za Alzheimerovu bolest (AAIC® 2015, Washington, SAD, 18. – 23.7.2015.), ukazala su tri nova saznanja:

  1. Žene s blagim kognitivnim poremećajem (Mild Cognitive Impairment - MCI), dvostruko brže gube umne sposobnosti od muškaraca s blagim kognitivnim poremećajem.
  2. Nakon opće anestezije, mozak žene puno više gubi umne sposobnosti, funkcije i volumen.
  3. U mozgu žena akumulira se više amiloidnog plaka, što ih izlaže većoj opasnosti od razvoja Alzheimerove bolesti.

Žene s blagim kognitivnim poremećajem gube umne sposobnosti dvostruko brže

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Duke istražili su podatke o promjenama umnih sposobnosti 400 osoba u sedamdesetim godinama s blagim kognitivnim poremećajem – mjerenih tijekom osam godina. Dobiveni rezultat je vrlo jasan: umne sposobnosti ispitanica s blagim kognitivnim poremećajem smanjivale su se dvostruko brže nego one kod muškaraca. Ovi nalazi upućuju na potrebu otkrivanja ženama specifičnih rizičnih faktora koji uzrokuju brzinu gubitka njihovih kognitivnih i funkcionalnih sposobnosti, kao i potrebu da se rezultati testova kognitivnih sposobnosti ne tumače na isti način kod žena i muškaraca.

Žene gube kognitivne sposobnosti brže od muškaraca nakon operacija / opće anestezije

Iako je anestezija za većinu ljudi bezopasna, istraživanja upozoravaju kako se kod starijih osoba nakon opće anestezije povećava rizik od dugotrajnih kognitivnih i funkcionalnih poremećaja. Rezultati istraživanja znanstvenika sa američkog Sveučilišta Portland pokazali su da opća anestezija doprinosi  bržem smanjenju kognitivnih sposobnosti, funkcija i volumena mozga žena, posebice kod starijih žena koje su bile podvrgnute općoj anesteziji više puta. S obzirom da je ovo jedno od prvih istraživanja ove vrste, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se detaljnije potvrdili ovi nalazi i otkrila povezanost postoperativnih kognitivnih gubitaka s obzirom na spol.

Žene akumuliraju više amiloidnog plaka

Amiloid je supstanca koja stvara ljepljivi plak u mozgu zahvaćenom Alzheimerovom bolešću, a koji se počinje akumulirati godinama prije pojave simptoma ove bolesti kao što su gubitak pamćenja i zbunjenost. Mjereći razinu amiloida u oko 1.000 osoba normalnih kognitivnih funkcija i onih sa blagim kognitivnim poremećajem, znanstvenici Kalifornijskog sveučilišta u San Francisku (UCSF) utvrdili su jasnu razliku između muškaraca i žena, odnosno više amiloidnog plaka kod žena. To upućuje, smatraju oni, da su žene izložene većem riziku od razvoja Alzheimerove bolesti nego muškarci. Zato sljedeća istraživanja moraju dati veću pažnju spolnim i genetskim razlikama, zaključuju znanstvenici.

Kolika je učestalost Alzheimerove bolesti kod žena kod nas

Nalazi ova tri istraživanja pružaju bolje razumijevanje činjenice zašto se Alzheimerova bolest razvija češće kod žena nego kod muškaraca. U kojem se omjeru to iskazuje u našoj zemlji ne možemo precizno utvrditi iz javno dostupnih statističkih podataka. Raspolažemo samo zbirnim podacima o učestalosti bolesti klasificiranih kao „Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja" (sve MKB šifre u skupini „F“), unutar kojih se nalaze i one neurodeganerativne poput Alzheimerove i Parkinsonove te demencije uzrokovane alkoholizmom, drogama, shizofrenija, retardiranost itd.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest naglašava već niz godina da bez nacionalnog registra oboljelih od Alzheimerove i ostalih neurodegenerativnih bolesti, njihove razmjere ne možemo  precizno sagledati. Kad to učinimo moguća su neugodna iznenađenja. Primjerice, u Velikoj Britaniji je prije nekoliko godina uveden propis po kojemu se kao uzrok smrti mora navesti ona bolest koja ju je uvjetovala, a ne ona od koje je on naposljetku umro. Naime, najveći broj oboljelih od Alzheimerove bolesti umire od upale pluća, pa se to tako statistički i bilježi. Kada je ta promjena učinjena, pokazalo se je kako je zapravo Alzheimerova bolest glavni uzročnih smrti žena u Engleskoj i Wallesu.

Bliži se rujan - Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

Nova saznanja o podložnosti žena Alzheimerovoj bolesti i demencijama općenito, kojima treba dodati i njihovu veću osjetljivost na stres s kojim žive kao obiteljski skrbnici, nalaže nam da im posvetimo veću pažnju. Skorašnji Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti pruža nam dobru priliku za to.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)