Lijek protiv AB na vidiku?

Nedjelja, 17. siječnja 2016.

iStock_lijecnik_s_pilulama.jpg

O sve novijim i novijim saznanjima o mogućim načinima usporavanja procesa razvoja Alzheimerove bolesti svjetski mediji počeli su izvještavati gotovo svakodnevno. Ne prođe ni tjedan dva da se ne objavi neko novo otkriće. Mnoga utvrđuju već poznato, primjerice da mediteranski način prehrane uz čašu crnog vina pomaže u sprječavanju razvoja bolesti koje uzrokuju demenciju ili da osobe koje ne žive povučeno održavaju snažnije svoje umne sposobnosti. Mnoge interpretacije novih znanstvenih spoznaja su dvojbene, ali neke ulijevaju nadu da smo sve bliže otkriću lijekova i metoda utvrđivanja Alzheimerove bolesti, kao što je ono koje otkriva da promjena mirisa urina miševa kod njih ukazuje na prve neurodegenerativne promjene.

Sažimajući najnovija otkrića u svijetu, a posebice u Velikoj Britaniji čija farmaceutska industrija predvodi u stvaranju novih lijekova protiv Alzheimerove bolesti, profesor John Hardy s Instituta za neurologiju sveučilišta u Londonu izjavio je prije nekoliko dana: "Mislim da će Alzheimerova bolest postati lječiva i da ćemo do 2025. pronaći djelotvorni način usporavanja njezina razvoja. Toliko djelotvoran da ćemo demenciju moći kontrolirati kao što danas kontroliramo dijabetes“.

Prof. Hardy je svoj stav potkrijepio novim rezultatima kliničkih istraživanja novih lijekova farmaceutskih tvrtki Eli Lilly i Bogen, nazvanih solanezumab i aducanumab, a koji sadrže antitijela koja razaraju za Alzheimerovu bolest karakteristične amiloidne nakupine. Iako su prvi rezultati ispitivanja solanezumab-a bili dvojbeni, nove analize rezultata pokazale su da on usporava razvoj Alzheimerove bolesti za oko 34 posto, ali samo ako se primjeni u njezinoj ranoj fazi.

Za aducanumab se pretpostavlja da je djelotvoran u srednjoj i kasnoj fazi Alzheimerove bolesti, a njegovo kliničko ispitivanje započet će ove godine i trajati 18 mjeseci.

Pokažu li se uspješnima sve faze kliničkog ispitivanja spomenutih lijekova, za koju godinu napredak Alzheimerove bolesti kontrolirat ćemo jednom pilulom dnevno.Oznake: Lijekovi
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)