Olakšajte prehranu osobama s Alzheimerovom bolešću

Petak, 20. siječnja 2017.

Prehrana osd.jpg

Alzheimerova bolest i problemi prehrane često idu ruku pod ruku. Loša prehrana osoba u kasnijim fazama bolesti može dodatno pogoršati njihovu zbunjenost i dovesti ih do tjelesne slabosti, ali i povećati rizik od infekcija i drugih zdravstvenih problema. Brinete li o voljenoj osobi koja ima 'Alzheimera', zato je dobro znati što uzrokuje probleme s prehranom i kako ju možete potaknuti.

Razmotrite uzroke

Ima li vaša voljena osoba poteškoća s uzimanjem hrane, provjerite što sve tome može biti uzrok:

  • Oralni problemi. Provjerite da li proteze prianjaju ispravno i da li se ispravno koriste. Povjerite i la li vaša voljena osoba ima kakve rane u ustima ili druge oralne ili stomatološke probleme.
  • Učinci lijekova. Mnogi lijekovi smanjuju apetit. Među njima su i neki koji se koriste za liječenje Alzheimerove bolesti. Posumnjate li da lijekovi doprinose problemima s prehranom, pitajte liječnika je li moguća zamjena takvog lijeka.
  • Kronična stanja. Dijabetes, srčane bolesti, probavni problemi i depresija mogu umanjiti interes za jelo. Zatvor može imati isti učinak. Liječenje tih stanja može poboljšati apetit vaše voljene osobe. Također, ukoliko vaša voljena osoba ima neka prehrambena ograničenja, razgovarajte s liječnikom o mogućim promjenama.

Uzmite u obzir umanjenje sposobnosti i osjetila

Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu zaboraviti jesti ili izgubiti vještine potrebne za pripremu odgovarajućih jela. Podsjetite ju na potrebu za hranom ili pozovite da vam pomogne u pripremi objeda. Osim toga, uzmite u obzir da vaša voljenja osoba polagano gubi osjećaj za miris i okus, što može dodatno utjecati na njezin interes prema jelu.

Napretkom Alzheimerove bolesti, vaša voljena osoba može početi zanemarivati prikladno ponašanje za stolom i početi jesti iz tuđih tanjura ili izravno iz posuda za posluživanje hrane. Promjene u mozgu će s vremenom umanjiti i njezinu kontrolu poriva i prosuđivanja, pa će ona početi stavljati u usta sve što je pred njegovim očima - uključujući i neprehrambene proizvode. Uzmite u obzir da su u kasnijim fazama bolesti teškoće gutanja uobičajene.

Očekujte agitaciju i umanjenje pažnje

Agitacija i drugi znakovi i simptomi Alzheimerove bolesti mogu dovesti vašu voljenu osobu u stanje u kojem joj je teško mirno sjediti onoliko dugo koliko joj treba da pojede obrok. Nemogućnost duže koncentracije u vrijeme objedovanja može povećati probleme s prehranom. Kako bi se smanjili utjecaje koje ju ometaju u trenucima uzimanja obroka, isključite TV, radio i zvono telefona (stavite ga na vibriranje), a sa stola uklonite sve nepotrebne stvari.

Ako vaša voljena osoba ne može ni nakratko biti za stolom, šećite po stanu s njom i pokušajte joj pružati manje komade sendviča ili slične hrane - dio po dio.

Nastojte odvratiti svoju voljenu osobu od pijenja alkoholnih pića. Iako alkohol može stimulirati apetit, on može dovesti do konfuzije i agitacije te biti uzrokom sapletanja i padova.

Koristite veći pribor za jelo

Da bi se spriječili klizanje tanjura i šalica, koristite mekane plastične podloške. Razmislite i o izboru posuda za jelo. Umjesto u duboke tanjure, juhu možete servirati i u šalice ili posude koje imaju s obije strane ručice. Kada je to moguće, razrežite hranu na komadiće kako bi se mogla iz tanjura uzimati žlicom, jer njome se rukuje lakše nego vilicom. A što je drška žlice duža, to bolje. Na kraju, razmislite i da li je baš potrebna žlica? Možda se bistra juha može piti i širokom slamkom koja se pri vrhu uz to može i svinuti. Osim toga, danas postoji širok izbor čaša s poklopcem koje su vrlo prikladne za pijenje (rekreativci ih često koriste).

Istaknite piće i hranu

Jedna nedavna studija učinjena na sveučilištu u Bostonu utvrdila je kako su osobe s Alzheimerovom bolešću uzimale 24% više hrane i 84% više tekućine kada im je bila servirana na crvenim tanjurima i u crvenim šalicama. Možda baš nije potrebno da tražite takvo suđe, ali razmislite što sve možete učiniti da ne servirate hranu i piće 'u bijelim tanjurima na bijeli stolnjak'. Pomoći će i ako ispod tanjura stavite kontrastni podložak.

Ne nudite sva jela odjednom

Ako vašu voljenu osobu zbunjuje kada pred nju stavite poslužnik s nekoliko vrsta jela, ili joj stavite na tanjur nekoliko vrsta jela, servirajte joj jednu po jednu vrstu hrane. Razmislite i o smanjenju glavnog jela i nuđenja više malih obroka tijekom dana.

Hranu izrežite na veličine prikladne manjim zalogajima. Idealna je hrana koja se može zalogaj po zalogaj prinositi ustima rukom. Hranu koja može biti teška za žvakanje i gutanje kao što su orasi, kokice ili sirova mrkva – izbjegavate. 

Budite strpljivi

Ne požurujte uzimanje hrane. Podsjetite voljenu osobu da treba žvakati i pažljivo gutati i dozvolite joj da jede onoliko dugo koliko je to potrebno.

 Ako vaša voljena osoba ima problema s držanjem žlice i uzimanjem hrane, pokažite joj kako se to radi - potaknite ju da slijedi vaše pokrete. Kada je potrebno, laganim dodirom ruke pomozite joj da lakše prinese hranu svojim ustima.

Ubacite u hranu dodatke prehrani

Kad ustanovite da vaša voljena osoba više ne jede dovoljno, pripremite joj što je više moguće samo onu koju ona najviše voli. Izbjegavajte u takvim slučajevima niskokaloričnu hranu. Poslužite ju odmah izjutra krepkim doručkom, a tijekom dana s više manjih obroka. U njih možete ubaciti prikladne visoko energetske (proteinske) dodatke prehrani. Pokušajte voljenoj osobi ponuditi i ukusne visoko-kalorične obroke (energetske pločice) ili tekuću visoko proteinsku hranu. Ukoliko primijetite da mršavi, posavjetujte se odmah s liječnikom.

 Bez obzira koliko može biti pomoć u prehrani osobe s Alzheimerovom bolešću naporno i teško, ona joj je iznimno važna. Dobra prehrana može joj pomoći i fizički i psihički.

Tekst ovog članka je preuzet s internetskih stranica Klinike Mayo i prilagođen našim uvjetima.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)