Kako se nositi s neželjenim oblicima 'dementnog' ponašanja

Ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

odbijanje.jpg

Obiteljskim skrbnicima osoba s demencijom među najstresnijim trenutcima su sučeljavanja s ljutitim ispadima i fizičkim manifestacijama neželjenih ponašanja. Srećom, savjeti koje navodimo u nastavku mogu vam pomoći da savladate te teške trenutke.

Pristupi neželjenim promjenama ponašanja koje uzrokuje demencija

Kada se susrećemo s neželjenim ponašanjima osobe s demencijom, važno je znati da takva ponašanja nisu bezuvjetno nesavladiva.

Osobama s demencijom osjećaj za realnost vremenom slabi. Njihova spoznaja realnosti udaljuje se od naše, ali taj 'osjećaj o realnosti' njima se doma potpuno stvarnim. Kao staratelji, ne možemo promijeniti osobu s demencijom, ali postoje pristupi kojima možemo prilagoditi njihova problematična ponašanja. Okruženje koje kreirate voljenoj osobi o kojoj brinete kod kuće i način na koji komunicirate s njom, može kreirati značajnu razliku. Jedna od tih tehnika nazvana je "Što, kada, gdje, zašto i kako".

Što? Identificirajte uzroke problematičnog ponašanja karakterističnih za demenciju

 1. Sagledajte ponašanje objektivno. Jesu li izrazi ponašanja vaše voljene osobe zaista problematični? U pravilu, problematično ponašanje je samo ono koje može imati nepovoljan ishod za voljenu osobu ili one oko njega. Upitajte se stoga primjerice: Mogu li takva ponašanja dovesti do fizičke povrede voljene osobe ili Vas?

 2. Neka ponašanja mogu biti odbojna, ometajuća ili neugodna, ali zapravo ne i štetna.
  Izbjegavajte zato ispravljanje, intervencije ili nenamjernu eskalaciju situacije znajući kada osobu s demencijom treba pustiti da 'se ispuše'. Primjerice, želi li Vaša majka obući jedne hlače preko drugih, pa zato stalno pretura po svom ormaru, pustite je ju da to čini. Ukratko, zaštitite svoje voljene osobe od padova i ozljeda, a dopustite im određeni osjećaj slobode kako bi mogle ostvarivati svoje zamisli - kada je to moguće i kada to neće nanijeti nikome štetu.

Kada? Razmotrite obrasce koji vam mogu pomoći predvidjeti i spriječiti problematična ponašanja.

 1. Zapitajte se, što se je desilo neposredno prije početka neprihvatljivog ponašanja? Je li nešto specifično bilo okidač takvom ponašanju?

 2. Postoji li određeno doba dana u kojemu se Vaša voljena osoba osjeća loše? Trenutci promjene dana u noć, primjerice? Vrijeme za kupanje/tuširanje?

 3. Postoji li godišnje doba u kojem se vaša voljena osoba osjeća lošije, uznemirenije ii depresivnije? Možda dolazak kraćih zimskih dana i sivila?

Gdje? Kako promjene okružja djeluju na Vašu voljenu osobu?

 1. Kako izgleda, miriše ili zvuči okružje u kojem vaša voljena osoba živi? Što od toga zapaža Vaša voljene osoba? Što joj se sviđa, zaokuplja pažnju i djeluje ugodno, potiče znatiželju, ispunja  mirnoćom?

 2. Na kojem mjestu, pored kojeg predmeta ili u kojem trenutku ste zapazili da je vaša voljene osoba osjetila pozitivan podražaj svojih čula - u okružju u koji ste uveli neki novi podražaj (preuredili ili kreirali u njemu neki novi element). Je li riječ o nekom zvuku, osobi, predmetu?

 3. Pomaže i promjena ugođaja ili okružja u smirenju voljene osobe?

Zašto? Identificirajte uzroke problema koje stvaraju promjene u ponašanju voljene osobe.

 1. Ne zaboravite, kada pristupate osobi s demencijom isprva se usmjerite na otkriće ZAŠTO se ona ne ponaša 'normalno'? Pokušajte shvatiti zašto se voljena osoba ponaša na određeni način, a ne na ono što ona zapravo radi. Primjerice, osoba koja se neočekivano nastoji svući u neprikladnoj situaciji, vjerojatno ima za to neki 'samo njoj znan razlog' – dojam da im je njihova odjeća postala preuska, prevruća ili izaziva svrbež, ili im se čini da se trebaju ići okupati, obaviti nuždu…

 2. Shvatite da su promjene u ponašanju česta reakcija na stres ili predstavljaju frustracije radi neuspješnog pokušaja da komuniciraju - osmisle ono što bi Vam htjeli kazati. Ako uspijete uvidjeti zašto su oni odjednom pod stresom ili što im izaziva nelagodu, bit će Vam lakše ublažiti ili otkloniti problem koji je doveo do neželjenog ponašanja.

 3. Pokušajte se uživjeti u situaciju - staviti na mjesto voljene osobe. Proučite njihov govor tijela i pokušajte zamisliti što ona u tom trenu misli ili želi izraziti.

 4. Jesu li su sve osnovne ljudske potrebe vaše voljene osobe zadovoljene? Je li umorna? Mora li na WC? Je li gladna i žedna? Osjeća li neku bol? Ispunjavanje neke nezadovoljene potrebe može brzo riješiti razlog neželjenog ponašanja.

Kako? Nakon što ste utvrdili da je riječ o simptomu neželjenog ponašanja - što dalje?

Evo nekih preporuka:

 1. Potvrdite voljenoj osobi njezine osjećaje. Osobe s demencijom gube sposobnost rezoniranja. Kada su uznemirene, više si ne mogu pomoći racionalizacijom uzroka svojeg problema. Što im više u takvoj situaciji pokušavate racionalno rastumačiti da 'krivo misle' i da ne moraju biti zabrinute, to će one biti više uznemirene, jer htjeli vi to ili ne, vaše se riječi ne uklapaju u ono što one imaju osjećaj da se njima upravo događa ili im se odgodilo. U drugom slučaju, prestat će vas slušati. Zato vašoj voljenoj osobi pružite osjećaj da ju volite, da ju ne odbacujete i da ju u potpunosti razumijete. Bolje rečeno, da suosjećate njezinu uznemirenost i da joj zato želite pomoći svom svojom ljubavlju.

 2. Zapamtite, vaša voljena osoba reagira na govor vašeg tijela, izraze vašeg lica i ton vašeg glasa daleko više nego na vaše birane riječi. Uspostavite kontakt očima, pružite osmjeh ili umirujući dodir kako bi pomogli prenijeti svoju poruku i pokažete samilost. Pokušajte ne uzimati njihovo ponašanje k srcu, ono nije usmjereno protiv vas. Zato učinite sve da vaša voljene osoba zadrži svoj osjećaj mira.

 3. Prihvaćajte želje i misli svoje voljene osobe i kada su 'neprihvatljive', to je bolje nego da joj se suprotstavljate. Zato, umjesto da ju ispravljate ili raspravljate s njom, tražite mogućnosti dogovora. Primjerice, ako vaša voljena osoba, iako više nije sposobna upravljati automobilom, želi imati ključeve svojeg automobila uz sebe (kojeg ste odavno prodali jer vam više ne treba, ali to je ona zaboravila), pokušajte joj kazati: "Da, mislim da ćeš ključeve dobiti uskoro. Mehaničar kaže da će auto srediti za dan dva. Ja ću se za to pobrinuti.“ Odmah zatim skrenite joj misli na nešto drugo, radosnije. Upitajte primjerice: „Kamo ćemo se dovesti kad dobijemo auto?"

 4. Uvedite ugodne podražaje u situaciju. Pustite voljenoj osobi omiljenu pjesmu, ponudite ju s njoj dragom hranom i pićem, pokažite joj omiljene fotografije, dajte joj u ruke predmete s kojima se može zabaviti (možda plišanog psa ili omiljeni pokrivač). Možda možete u sobu u kojoj se ona nalazi staviti na stol pregršt mirisnog cvijeća ili posudu s lavandom, kolekcije koje ona voli i druge predmete u kojima znadete da će ona uživati.

 5. Koristite poznatu glazbu, omiljene mirise i predmete koji evociraju doživljaje pozitivnih iskustava. Vremenom ste sigurno izdvojili stvari s kojima se voli zabavljati osoba s demencijom o kojoj skrbite. Sortirajte ih u prikladne košare kako bi ih u danom trenutku mogli brzo staviti u njezine ruke.

 6. Pokušajte zabaviti svoju voljenu osobu nekim od njoj omiljenih zanimanja ili ju barem pokušajte 'odvesti u svijet ugodnih misli' prizivajući lijepe uspomene pregledavanjem obiteljskih fotografija ili fotografija poznatih ljudi i događaja iz vremena kada su vam zajedno nešto značile. To mogu biti i slike nekada popularnih pop-sastava koje ste zajedno voljeli slušati u mladosti.

 7. Omogućite voljenoj osobi vrijeme i prostor za opuštanje. Neki kutak ili sobu u kojoj može biti sama s osjećajima svojih sve ne razgovjetnijih misli. Ali samo ako će tamo biti zaštićena i sigurna.

Što još treba imati na umu kada se nosimo s teškim izrazima neželjenih ponašanja

Ponašanja osoba s Alzheimerovom bolešću, tj. demencijom ovise od crta ličnosti pojedinca. Zato su prethodne upute opće i neka Vam posluže kao ideja kako se ponašati u neželjenim prilikama. Najvažnije je ne ispuštati iz vida da neželjena ponašanja nisu odraz promjene ličnosti vaše voljene osobe, već bolešću umanjenih sposobnosti da se ponaša onako kako se ponašala prije. Dakle, uzrok neprihvatljivim ponašanjima nije u 'zlim mislima ili srcu' vaše voljene osobe, već u bolesti koja ih uzrokuje i umanjuje njihovo kontroliranje.

Zato, kada je to moguće, pustite da se promjene ponašanja događaju bez da ste kivni na sebe što možda niste reagirali na mnoge od njih. Ili se osjećati jadno što vam je voljena osoba kazala nešto što više niti ni ne zna da će vas oneraspoložiti. Iznimka su situacije u kojima je fizičko ponašanje osobe s demencijom prema vama i drugima opasno. Pojavi li se to makar i jednom, odmah morate se odmah posavjetovati s liječnikom ili drugim meritornim savjetnicima skrbnika, kako bi osigurali svoju i njegovu zaštitu.

Kazati nekom što se stvarno događa kod kuće ne znači da svojoj voljenoj osobi pišete jednosmjernu kartu u trajni boravak u instituciji za osobe s poremećajima u ponašanju ili isključivi zahtjev za primjenu još veće količine lijekova za njegovo smirenje. To je samo početak razgovora s iskusnim savjetnicima koji će vam ukazati na dodatne mogućnosti uviđanja načina kojima možete pomoći svojoj voljenoj osobi da ostvari još mnoge sretne dane.

Savjetovalište Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest idealno je mjesto gdje takvu pomoć možete dobiti.


Prilagođeno prema članku objavljenom na alzheimers.net "New Approaches for Dealing with Difficult Dementia Behaviors"Kategorija: Savjet mjeseca

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)