Svjetski atletičari u Zagrebu najavili Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti blijeđenjem svojih fotografija

Petak, 1. rujna 2017.

Najbolji svjetski i atletičari su 29. kolovoza 2017. na Hanžekovom memorijalu (IAAF World Chalenge Meeting Zagreb) simboličnim izbljeđivanjem fotografija svojih najvećih uspjeha upozorili na pošasti Alzheimerove bolesti i potrebe zdravog života i bavljenja sportom. Ovom akcijom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i organizatora spomenutog atletskog događaja započele su aktivnosti obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti kojem je u Hrvatskoj cilj poticanje rane dijagnoze uzročnika demencije.

Brsianje-pamcenja-Hanžek.jpg 

Na tu temu održan je i okrugli stol na kojemu su sudjelovali članovi Upravnog odbora naše Udruge doc. Nataša Klepac, specijalist neurolog KBC Rebro, dr. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar i Marija Lacko, voditeljica Grupe za samopomoć, predstavnici Ureda za zdravstvo grada Zagreba dr. Ivana Portolan Pajić i Jasna Tucak te direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić. Oni su istaknuli mnogobrojne koristi ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti kao i potrebu usvajanja predloženog Nacionalnog plana borbe protiv demencije kao preduvjeta sustavnog pristupa ovom rastućem javnozdravstvenom problemu današnjice.

Hanzek-okrugli-stol.jpg

U zaključnoj riječi o odnosu sporta i Alzheimerove bolesti dr. sc. Marija Kušan Jukić, članica Upravnog odbora HUAB-a, istaknula je: „Bavljenje sportom je blagotvorno za tijelo, ali  i za mozak jer su mozak i mišići, kao i misao i pokret – nerazdvojni“.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)