Farmaceutski div Pfizer prestao istraživati demenciju

Četvrtak, 25. siječnja 2018.

hand-595.jpg

Pfizer, jedna od najvećih farmaceutskih industrija svijeta, objavio je početkom ovog mjeseca da se povlači iz daljnjih istraživanja lijekova protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Za milijune osoba koje žive s demencijom diljem svijeta to nije nimalo ohrabrujuće, tim više što neki smatraju da će ovaj primjer slijediti i drugi. Jesu li se znanstvenici umorili u traganju za djelotvornim lijekovima protiv neurodegenerativnih bolesti ili su po srijedi financijski razlozi, pitaju se mnogi komentatori diljem svijeta.

Gledano financijski, istraživanje lijekova to je skuplje što su bolesti dugotrajnije i što se one sporije razvijaju. A takve su upravo Alzheimerova i Parkinsonova bolest. S obzirom da se zdravstvene promjene radi polaganog razvitka bolesti sporo očitavaju, sporo se prate i mogući učinci lijekova u kliničkim fazama ispitivanja. Zato ispitivanje takvih lijekova u završnim fazama košta i do jedne milijarde dolara. To čini financijski nemogućim razvijanje nekoliko sličnih lijekova ove vrste čak i farmaceutskim gigantima kao što je Phizer - komentirao je John LaMattina, prijašnji direktor istraživanja i razvoja ove farmaceutske industrije. On zato smatra da će iz utrke u pronalaženju lijekova protiv Alzheimerove, Parkinsonove i sličnih bolesti povući i ostali, osim ako države ne kompenziraju dio troškova. Međutim u izjavama za Financial Times, dio drugih vodećih farmaceutskih kuća izjavilo je da „sada nije vrijeme za povlačenje, jer milijuni oboljelih čekaju svoj spas“.

Poslovni razlozi logikom kapitala procjenjuju i svrsishodnost istraživanja novih lijekova. Posljednji lijek koji djeluje na simptome demencije pronađen je prije 15 godina, ali niti jedan koji djeluje na biološke uzroke nastanka Alzheimerove bolesti. Zapravo, u tom razdoblju se je za 99 posto ispitivanih lijekova ustanovilo da nisu djelotvorni.

Ipak, znanstvenici u farmaceutskoj industriji su optimistični. Postaju svjesni da krivicu svojih neuspjeha u proteklim godinama moraju tražiti i u pogrešnim pristupima ispitivanjima. U mnogim slučajevima ona su provođena na osobama u završnoj fazi razvoja Alzheimerove bolesti, kada lijekovi, čak i da su potpuno djelotvorni, više ne mogu imati svoj puni učinak. U nekim slučajevima greška je bila i što su se istraživanja usmjeravala samo na Alzheimerovu bolest, odnosno, što prije testiranja lijekova nije bilo točno utvrđeno je li uzrok demencije kod ispitanika baš Alzheimerova ili neka druga bolest. Osim toga mozak i središnji živčani sustav ne samo što je najsloženiji dio našega tijela, već i za sada najnepoznatiji. Farmaceuti stoga smatraju da uz naučene lekcije iz prošlosti daljnja istraživanja trebaju raditi u snažnijoj sprezi s neuroznanstvenicima.

I na kraju. Komentatori nekih svjetskih medija upozoravaju da odluku Pfizera treba uzeti s rezervom, jer iza nje mogu stajati i poslovne reakcije na promjene porezne politike u Sjedinjenim Američkim državama ili želje da države u suradnji s Velikom Farmom osnuju fondove i institute za daljnja istraživanja prijeko nam potrebnih lijekova protiv Alzheimerove i sličnih bolesti.

I dok čekamo da se razbistri pozadina Pfizerove odluke, naše su nade usmjerene prema kompaniji Biogen, čiji je lijek Aducanumab pokazao pozitivne rezultate u početnim fazama istraživanja na osobama u ranoj fazi Alzheimerove bolesti, a kakvi će se rezultati postići u završnom kliničkom ispitivanju, znat ćemo iduće godine. Osim toga u ovom trenutku provodi se i još stotinu ispitivanja drugih potencijalnih lijekova protiv neurodegenerativnih bolesti. Zato vjerujemo da će ova utrka farmaceutskih industrija nastaviti, a nama preostaje da, sve dok se ne otkriju djelotvorni lijekovi protiv Alzheimerove i sličnih bolesti, 'liječimo' stigmu koja obavija najveći broj onih koji žive s demencijom. Jedan od načina za to je i da se pridržite našoj inicijativi Prijatelji demencije – Hrvatska.

Postni_PD.pngOznake: Lijekovi
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)