Poziv na akciju radi ublažavanja sve većeg bremena demencije

Utorak, 10. srpanj 2018.

Ptice.jpg

IAP za zdravstvo (InterAcademy Partnership for Health), ugledna međunarodna organizacija znanstvenika u čijoj radnoj skupini je bio i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, 5. srpnja 2018. objavila je "Poziv na akciju radi ublažavanja sve većeg bremena demencije". U ovom pozivu vladama svijeta ističu se i ključne točke potrebnih akcijskih planova.

IAP za zdravstvo upozorava da će daljnji rast udjela populacije starije od 65 godina, najvećeg poznatog faktora rizika za demenciju, utrostručiti broj osoba koje žive s demencijom diljem svijeta do godine 2050. Većina tog porasta dogodit će zemljama s niskim do srednjim dohotkom, među koje spada i Hrvatska. Iako znamo sve više o čimbenicima rizika demencije, kao što su primjerice pušenje i dijabetes, Alzheimerova i njoj slične progresivne bolesti mozga i dalje se dijagnosticiraju nakon što su procesi njezina razvoja već godinama prisutni. Osim toga, demencija ne utječe jednako na muškarce i žene. Žene su izložene većem riziku od razvoja demencije, žive duže s njom i pružaju većinu neformalne (neplaćene) njege osobama koje žive s demencijom.

Stoga IAP za zdravlje posebno poziva vlade i druge pružatelje zdravstvene i socijalne zaštite da provedu niz mjera, uključujući:

  • Povećanje svijesti educiranjem javnosti o demenciji, načinu održavanja zdravlja mozga i prihvaćanju osoba s demencijom kakve jesu – prilagođenih svojim preostalim sposobnostima;
  • Potporu istraživanjima radi pronalaženja i provedbi učinkovitih farmakoloških i nefarmakoloških pristupa kako bi se odgodili, spriječili, usporili, ublažili i eventualno liječili uzroci demencije;
  • Ulaganje u nacionalne zdravstvene sustave, obuku dovoljnog broja osoba različitih zanimanja i izgradnju potrebne infrastrukture kako bi se osigurala pravovremena i kompetentna skrb i njega usmjerena prema osobama s demencijom i njihovim obiteljskim njegovateljima tijekom svih faza bolesti.

Radna grupa IAP-a za zdravlje ističe da je cilj ovog poziva na akciju primijeniti i razviti dokazane javno zdravstvene pristupe ovom problemu i da bi svaka zemlja trebala napraviti jasnu procjenu svojih primarnih potencijala za prevenciju demencije. Njih bi trebali slijediti planovi za sekundarnu prevenciju, tj. rano otkrivanje demencije i nakon toga učinkovitog liječenja, koje je u ranim fazama djelotvornije. Ti zdravstveni pristupi trebali bi uključiti ne samo trenutno dostupne metode, već i one koje će se uskoro razviti. Također treba povećati i tzv. tercijarnu prevenciju odnosno ublažavanje demencije i njezinih posljedica različitim terapijama i boljom brigom za osobe s demencijom na kraju njihova života.

Objavom ove izjave, IAP za zdravstvo i njegove akademske članice, koje predstavljaju globalnu zajednicu medicinskih znanosti, očekuju porast svijesti o žurnoj potrebi akcijskog djelovanja protiv demencije i vjeruju da će zato njezini predstavnici moći učinkovitije utjecati na svoje vlade kako bi se preporuke IAP-a počele što prije provoditi, posebice u zemljama niskog do srednjeg prihoda.Oznake:
Kategorija: Novosti

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)