Prava na zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka izvan mjesta prebivališta

Nedjelja, 3. kolovoza 2014.

stetoskop.jpg

S internetskih stranica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prenosimo informaciju o pravima koje možemo kao njegovi osiguranici koristiti kada se nalazimo izvan mjesta svojeg prebivališta - što je dobro znati ovih dana kada će većina od nas kraće ili duže izbivati iz svojih gradova. U njihovoj se objavi između ostalog ističe:

Osigurana osoba koja privremeno boravi izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta (npr. službeni put, godišnji odmor) ima pravo u slučaju akutnih stanja npr. traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i sl. koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu, osim utvrđivanja privremene nesposobnosti za rad, kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravišta, u istom opsegu kao i kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (lijekove propisane na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratorij). Kako bi se osiguranim osobama osiguralo pravo na primarnu laboratorijsku dijagnostiku izvan mjesta prebivališta, HZZO je utvrdio određeni broj laboratorijskih postupaka u svrhu dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja npr. traume, akutne upalne i zarazne bolesti, akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i sl.

U nastavku je tablica postupaka primarne laboratorijske dijagnostike za osigurane HZZO-a koje privremeno borave izvan mjesta prebivališta/boravišta.

d. broj

Šifra postupka

Naziv postupka

1

28101 K   Sedimentacija eritrocita (SE)

2

28090 K   Kompletna krvna slika na hematološkom brojaču

3

28810 K   Diferencijalna krvna slika

4

21310 S,   P Glukoza (GUK)

5

28621 P-   Protrombinsko vrijeme –INR

6

21502 S,   P Kalijev ion (K)

7

21501 S,   P Natrijev ion (Na)

8

19141 Vađenje   kapilarne krvi

9

19142 Vađenje   venske krvi

10

22125 U   Kompletna pretraga urina (kemijska analiza, sediment, spec. tež.)

 

Izvorni tekst: http://www.hzzo.hr/zdravstvena-zastita-izvan-mjesta-prebivalistaOznake:
Kategorija: Savjet mjeseca

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)