Što je i čemu služi Mjesec Alzheimera

Ponedjeljak, 1. rujna 2014.

world_alz_month.png

 

Svjetski mjesec Alzheimera održava se svake godine u rujnu, u kojem se obilježava i Svjetski dan Alzheimerove bolesti  (21. rujna). Prvi Svjetski mjesec Alzheimera održan je prije dvije godine (2012.), a od ove obilježava se i u našoj zemlji. Razlog za proširenjem razdoblja obilježavanja Alzheimerove bolesti je u pružanju većih mogućnosti nacionalnim i lokalnim udrugama za Alzheimerovu bolest da se svojim proširenim aktivnostima javno bore za jačanje svijesti o opasnostima, problemima i nužnim aktivnostima koje trebamo poduzeti kako bi ranije dijagnosticirali ovu bolest i bolje pomogli oboljelima od ove bolesti i njihovim skrbnicima.

Mnogo je međunarodnih dana i mjeseci.
Što ostvaruju naši Dani i Mjeseci?

Svjetski mjesec Alzheimera ujedinjuje vođe mišljenja, ljude s demencijom, njihove skrbnike i obitelji, profesionalce iz područja medicine i zdravstva, istraživače i medije diljem svijeta.

Globalno koordinirane aktivnosti, usmjerene na jačanje svijesti o problemima koje nam donosi Alzheimerova bolest, šalju snažnu poruku vladama i kreatorima planova društvenog razvoja upozoravajući ih na činjenicu da je demencija ozbiljno zdravstveno i društveno-ekonomsko pitanje koje snažno utječe na njihove zdravstvene sustave i živote od gotovo 50 milijuna dementnih ljudi u svijetu. U žarištu Mjeseca Alzheimera svake godine su teme koje nastoje promijeniti pogrešne predodžbe i razumijevanja demencije.

Rujan je zato mjesec u kojem Udruge za Alzheimerovu bolest diljem svijeta imaju bolju priliku prikazati javnosti svoj rad, steći njihovu naklonost i ostvariti snažniji utjecaj na institucije društva kako bi one donijele i provele planove pomoći osobama s demencijom, posebice članovima njihovih obitelji koji u najvećem broju slučajeva brunu o njima u svojim domovima.

Tko je odgovoran za Dan i Mjesec Alzheimera?

Svjetski Dan i Mjesec Alzheimera inicira ADI - Alzheimer Decease International (Svjetska udruga za Alzheimerovu bolest). Za provedbu nacionalnih i lokalnih aktivnosti tijekom Mjeseca Alzheimera odgovorne su njihove Udruge. Kako bi se te i druge aktivnosti tih volonterskih nacionalnih i regionalnih udruga mogle ostvariti, Mjesec Alzheimera je i prilika kada njihovi postojeći i izgledni pokrovitelji mogu iskazati svoju pomoć i svoju društveno odgovornu poslovnu politiku.

Što će Alzheimer Hrvatska činiti tijekom Svjetskog dana Alzheimera?

U okviru globalnih preporuka ADI-a, Alzheimer Hrvatska i njegove podružnice planiraju tijekom Svjetskog dana Alzheimera održati niz javnih događanja i susreta s javnošću i medijima  kako bi prikazali nove alarmantne podatke o povećanju broja oboljelih od Alzheimerove bolesti i demencije općenito u našoj zemlji, kako bi ohrabrile javnost da probleme demencije sagledaju u pravom svjetlu, a vladine institucije potaknule prema žurnoj pripremi Nacionalnog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti.
Oznake:
Kategorija: Treba znati

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)