20 stvari kojih se trebate prisjetiti volite li nekog s Alzheimerovom bolešću

Nedjelja, 15. veljače 2015.

Starica-sa-cvjetom.jpg

Svatko tko se i najmanje uživio u svijet skrbništva o osobama čija se sjećanja rastaču, osjetio je i postao svjestan da su unatoč tome njihovi osjećaju živi i da njihova osobnost ne umire. Njih će za koju godinu u Hrvatskoj biti već 100.000, a o njima će brinuti 250.000 ljudi. Njihovi skrbnici često, pod stresom, bore se s mješavinom osjećaja ljubavi prema oboljelima i osjećajima svoje nemoći. Oboljeli ponekad postaju agresivni, a skrbnici depresivni. Obije situacije treba spriječiti. Blog Alzheimers.net daje nam 20 vrijednih savjeta koje Vam u tome mogu pomoći. Pa i ako ste dio onih sretnika koji među svojim voljenim osobama nemate one dementne, razmislite o većini tih savjeta. Ljepše ćete živjeti ako ih se prisjetite svaki puta kad se nađete s nekime koga volite. A Vi sigurno volite sve ljude, zar ne?

20 stvari kojih se trebate prisjetiti volite li nekog s Alzheimerovom bolešću

 1. Zapamtite, osoba je važnija od njezine bolesti. Kad je nekome ustanovljena Alzheimerova bolest, to ne razara samo nju već i sve koje ju vole. Mislite zato o njoj kakvu ju poznajete prije dijagnoze.
 2. Ne prepirite se s voljenom osobom. Rasprava o stvarima koje ona zaboravlja samo će ju uznemiriti, a Vas još više frustrirati. Nastojite stvari prihvatiti kakve jesu.
 3. Bolest je uzrok promjena ličnosti i raspoloženja. Teško je promatrati osobu koja se mijenja pred Vašim očima. Shvatite, ne mijenja se osoba, njezina bolest napreduje.
 4. Brinite o sebi. Kada skrbnici ne brinu za sebe mogu propadati kao i oboljeli. Odvojite svakog dana trenutke za sebe i pridružite se zajednicama koje podržavaju skrbnike ili barem pratite njihove aktivnosti putem interneta.
 5. Prihvatite oboljelog kakav je ona sada. Nemojte ga pokušavati mijenjati, nastojati voljenu osobu pretvoriti o onakvu kakva je bila. Prihvatite gubitak i volite ju onakvu kakva je sada.
 6. Iskoristite svaki mogući oblik komunikacije kako bi doprijeti do osjećaja voljene osobe. Umjetnost, glazba, ples, poezija i čitanje načini su povezivanja s voljenom osobom kad verbalna komunikacija počinje zamirati. I nježni dodir pomoći će joj osjetiti kako je i dalje voljena.
 7. Dobro se upoznajte s bolešću. Što više naučite o razvoju Alzheimerove bolesti, bolje ćete razumjeti oboljelog i lakše ćete suosjećati njegov promijenjen svijet.
 8. Shvatite svoje fizičke i psihičke granice. Morate izbjeći stres i iscrpljivanje – inače ćete 'izgorjeti'.
 9. Omogućite oboljelom samostalnost, kad god je to moguće. Iako nastojite učiniti voljenoj osobi sve što je moguće, važno je za nju da i ona učini za sebe što može – pa makar te aktivnost morali Vi započeti ili potaknuti.
 10. Razvijte rutine i raspored predvidivih događaja. Što više bolest napreduje to je važnije održavati redovitost svakodnevnih rutina oboljelog. Zapišite njihov vremenski raspored i pridržavajte ga se. Time možete spriječiti mnogo toga što zbunjuje oboljelog.
 11. Ne podcjenjujte vrijednosti dobre prehrane. Istraživanja povezuju Alzheimerovu bolest s načinom života i lošim prehrambenim navikama. Izbjegavanje hrane s rafiniranim (bijelim) šećerom i povećani obroci povrća mogu smanjiti promjene ponašanja.
 12. Planirajte vrijeme dnevnih tjelovježbi. Važno je usmjeriti se na mentalno zdravlje, ali ni tjelesno ne smije biti zanemareno. Šetnje ili razgibavanja najkorisnije će biti ukoliko su svakodnevne i uvijek i sto vrijeme.
 13. Oslonite se na članove obitelji i prijatelje. Kad napravite sve za osobu o kojoj brinete, zapamtite posvetiti vrijeme i sebi. Ne sramite se zatražiti podršku – obratite se onima koji Vas vole – svaki puta kad Vam je to potrebno.
 14. Ako već niste, odmah započnite s izradom i prikupljanjem svih pravnih dokumenata. Poput  skrbništva i prava raspolaganja s bankovnim računima oboljelog. Razmislite i o regulaciji nasljedstva.
 15. Znajte, dijagnoza Alzheimerova bolesti nije smrtovnica. Mnogi ljudi s ovom bolešću žive i dvadeset godina. Zato s voljenom osobom iskoristite vrijeme koje predstoji.
 16. Zabavljate se! Vaša voljna osoba još uvijek se može veseliti. Šećite lijepim perivojima, zoološkim vrtom, posjećujte prijatelje, koncerte, muzeje, crkvu…
 17. Imajte realna očekivanja prema sebi i voljenoj osobi. Postavite si realne ciljeve i pripremite se na neočekivane događaje. Ne optužujte sebe kad se dogodi nešto nepredviđeno.
 18. Sačinite popis lijekova (i svih dodataka prehrani), označite raspored i količinu njihova uzimanja te odredite jedinstveno mjesto njihova pohranjivanja. Tako ćete uvijek znati gdje se oni nalaze, a liječnika ćete lakše informirati o terapijama Vaše voljene osobe. Uz to, bit će Vam i lakše razmjenjivati svoja iskustva s drugim skrbnicima.
 19. Zapamtite, Vaša voljena osoba sposobna je pamtiti emocije, čak i kada zaboravi događaj koji ih je izazvao. Vaše ponašanje važno je jednako kao i Vaše riječi!  
 20. Duboko udahnite! Skrb i briga prema voljenoj osobi s Alzheimerovom bolešću velika je odgovornost, ali Vi to radite iznimno dobro!

Prema: alzheimers.netOznake:
Kategorija: Treba znati

Vaša mišljenja i komentari

Napišite odgovor(Vaša e-adresa neće biti javno prikazana.)